Магалі білобровий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Магалі білобровий


Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Ткачикові (Ploceidae)
Підродина: Магалійні (Plocepasserinae)
Рід: Магалі (Plocepasser)
Вид: Магалі білобровий
Plocepasser mahali
Smith, 1836
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Plocepasser mahali
Віківиди: Plocepasser mahali
ITIS: 562276
МСОП: 22718690
NCBI: 99181

Мага́лі білобровий[2] (Plocepasser mahali) — вид горобцеподібних птахів ткачикових (Ploceidae). Мешкає в Східній і Південній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Самець білобрового магалі (підвид P. m. melanorhynchus, озеро Звай, Ефіопія)
Самець білобрового магалі (підвид P. m. pectoralis, Зімбабве)
Колонія білобрових магалі

Довжина птаха становить 17-19 см. Забарвлення переважно коричневе, нижня частина тіла білувата. Над очима широкі білі "брови", на надхвісті біла пляма, помітна в польоті. На крилах дві помітні білі смуги, махові пера мають білі края. У самців дзьоб чорний, у самиць світло-сірий або роговий, у молодих птахів рожевувато-коричневий. У зімбабвійських популяцій на грудях є коричнева пляма. Голос — швидке цвірінькання або гучний плавний свист[3].

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють чотири підвиди:[4]

  • P. m. melanorhynchus Rüppell, 1845 — від Південного Судану, північної Уганди, півдня центральної Ефіопії і Кенії;
  • P. m. pectoralis (Peters, W, 1868) — Танзанія. північ Малаві, південна і східна Замбія, захід Мозамбіку, північ Зімбабве і північ Ботсвани;
  • P. m. ansorgei Hartert, E, 1907 — південно-західна Ангола і північний захід Малаві;
  • P. m. mahali Smith, A, 1836 — південна Намібія, південна Ботсвана, південно-західне Зімбабве, північ і центр ПАР.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Білоброві магалі мешкають в Ефіопії, Південному Судані, Уганді, Сомалі, Кенії, Танзанії, Замбії, Зімбабве, Малаві, Мозамбіку, Анголи, Намібії, Ботсвані, Південно-Африканській Республіці і Лесото. Вони живуть в сухих акацієвих саванах і мопане, в чагарникових заростях на берегах річок і в садах. Живляться комахами, насінням і зерном.

Білоброві магалі гніздяться в колонії, яка може нараховувати до 20 гнізд, їм притаманний колективний догляд за пташенятами. В групі, які нараховує до 11 птахів, є одна самиця, що розмножується, яку згодом замінює інша самиця з цієї ж групи, і один домінантний самець, якого згодом замінює інший самць, що прибуває з іншої групи. Інші птахи допомагають у захисті гніздової території і догляді за пташенятами. Гнізда білобрових магалі мають кулеподібну форму з довгим трубкоподібним входом, робиться з сухої трави протягом 10-18 днів, розміщуються на дереві, на висоті від 2 до 8 м над землею. В кладці 2-3 яйця. Насиджує лише самиця, інкубаційний період триває 14-16 днів. Перші 2-3 дні пташенят годує лише самиця, згодом до неї долучаються самець і помічники. Пташенята покидають гніздо через 17-25 днів після вилуплення.


Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Plocepasser mahali: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 27 червня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Sinclair, Ian; Hockey, Phil; Tarboton, Warwick (2002). Princeton Field Guides: Birds of Southern Africa. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. с. 396–397. ISBN 0-691-09682-1.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Old World sparrows, snowfinches, weavers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 27 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]