Магічне ім'я

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вікканська жриця, відьма та письменниця Чері Леш має магічне ім'я Серрідвен Фоллінгстар.

Магічне ім'я, або відьмарське ім'я (від англ. craft — «ремесло», йдеться про відьмарство), є вторинним релігійним ім'ям, яке часто використовують практики Вікку та інші форми неоязичницького відьмарства чи магії. Магічні імена можуть бути прийняті як засіб захисту приватного життя (особливо для тих, хто практикує відьмарство в секреті), як вираження релігійної відданості або як частина ритуалу ініціації. Також використовується як захисний метод, оскільки деякі вважають, що «справжнім ім'ям» можна скористатися для ідентифікації особи з метою магічної діяльності (переважно прокляття або пристріту).

Псевдонім[ред. | ред. код]

Ідея використання альтернативного імені як спроби створити іншу персону не обмежується неоязичниками: прийняття Семюелем Клеменсом імені Марк Твен було описано як прийняття магічного імені[1]. До появи неоязичництва подібні псевдоніми використовували автори ґримуарів, таких як «Книга Абрамеліна», яку приписують рабину Якову Моеліну[2].

Використання[ред. | ред. код]

У традиційних формах Вікки, таких як ґарднеріанська або александрійська, магічні імена зазвичай приймаються з огляду на їхню символіку. Деякі дотримуються думки, що їх варто ретельно охороняти та використовувати лише з членами власного шабашу. Деякі віккани використовують два різних магічних імені, одне з публікою (або з неоязичницькою спільнотою), а інше з товаришами по шабашу[3]. Віккани, які вирішили приховувати свою релігію, щоб уникнути релігійної дискримінації, можуть користуватися магічним ім'ям під час спілкування з пресою. Використання магічних імен як онлайн-маркерів для груп і дискусій, пов'язаних із неоязичництвом або Віккою, стає все більш поширеним.

Використання магічних імен «для зовнішнього використання» (які використовуються поза межами шабашу) є темою дебатів. Деякі ставляться до вибору імені як до урочистої та важливої події[4], тоді як інші вважають цю практику манірністю, яку слід висміювати[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cardwell, Guy A (Черв., 1975). Samuel Clemens' Magical Pseudonym (англійська) . The New England Quarterly. с. Vol. 48, No. 2, ст. 175-193.
  2. Dehn, Georg (2006). Book of Abramelin: A New Translation by Abraham von Worms. Nicholas Hays. ISBN 0-89254-127-X.
  3. "Lady Shyla, Craft tools, Tryskelion website. Accessed 18 May 2007" (англійською). Архів оригіналу за 5 травня 2007. Процитовано 22 жовтня 2022.
  4. Дунлін, Хейзел. "Твоє Магічне Ім'я, Earth Dance website. Accessed 18 May 2007" (англійська) . Архів оригіналу за 19 лютого 2007. Процитовано 22 жовтня 2022.
  5. Бевін, Піт. "Генератор магічних імен Піта. Accessed 18 May 2007" (англійською) . Архів оригіналу за 18 серпня 2006. Процитовано 22 жовтня 2022.