Майбутнє покоління

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Майбутнє покоління
Описано за адресою sciencedirect.com/topics/engineering/future-generation(англ.)
Ілюстрація потенційної кількості майбутніх людських життів.

Майбутні покоління — когорти гіпотетичних людей, які ще не народилися. Майбутні покоління протиставляються нинішнім і минулим поколінням і згадуються, щоб спонукати думати про рівність між поколіннями.[1] Моральне терпіння майбутніх поколінь широко обговорювалося серед філософів, і воно розглядається як важлива причина, яку нехтують спільнотою ефективних альтруїстів.[2] Термін часто використовується для опису консервації або збереження культурної або природної спадщини.

Рухи за сталий розвиток і клімат прийняли цю концепцію як інструмент для закріплення принципів довгострокового мислення в законі.[3] Цю концепцію часто пов'язують із мисленням корінного населення як принципом екологічних дій, як-от концепція семи поколінь, яку приписують традиції Ірокезів.[4]

Джерела[ред. | ред. код]

Цей термін стосується впливу нині живого покоління на світ, у якому житимуть майбутні покоління, світ, який вони успадкують від людей, що живуть сьогодні. Ця концепція згадується в найбільш широко цитованому визначенні стійкості як частини концепції сталого розвитку, а саме у визначенні Комісії Брундтланда Організації Об'єднаних Націй 20 березня 1987 року: «сталий розвиток — це розвиток, який відповідає потребам сьогодення без шкоди здатності майбутніх поколінь задовольняти власні потреби».[5][6]

Використання майбутніх поколінь у міжнародному праві частково визнається Статутом Організації Об'єднаних Націй, який зосереджується на запобіганні «лиху війни» майбутнім поколінням.[4] З публікацією знаменної доповіді Генерального секретаря ООН «Наш спільний порядок денний» у вересні 2021 року[7] відновився інтерес до розуміння, дій на користь та представлення майбутніх поколінь у багатосторонній системі.[8]

Декларація ЮНЕСКО[ред. | ред. код]

Проголошена 12 листопада 1997 року Декларація ЮНЕСКО про відповідальність нинішніх поколінь перед майбутніми поколіннями є міжнародною угодою (потенційно частиною міжнародного звичаєвого права), яка містить положення, пов'язані зі спільною спадщиною людства[9].

«Нинішні покоління несуть відповідальність за те, щоб заповідати майбутнім поколінням Землю, яка одного дня не буде незворотньо пошкоджена людською діяльністю. Кожне покоління, яке тимчасово успадковує Землю, повинно дбати про розумне використання природних ресурсів і про те, щоб життя не страждало від шкідливих змін екосистем і щоб науково-технічний прогрес у всіх галузях не завдавав шкоди життю на Землі».

ЮНЕСКО, Декларація про майбутні покоління, стаття 4

«При належній повазі до прав людини та основних свобод нинішні покоління повинні дбати про збереження культурного розмаїття людства. Нинішні покоління несуть відповідальність за виявлення, захист і збереження матеріальної та нематеріальної культурної спадщини, а також за передачу цієї спільної спадщини майбутнім поколінням».

ЮНЕСКО, Декларація про майбутні покоління, стаття 7

«Нинішні покоління можуть користуватися спільною спадщиною людства, як вона визначена в міжнародному праві, за умови, що це не завдає їй непоправної шкоди».

ЮНЕСКО, Декларація про майбутні покоління, стаття 8

'1. Нинішні покоління повинні забезпечити, щоб як вони, так і прийдешні покоління вчилися жити разом в умовах миру, безпеки, поваги до міжнародного права, прав людини та основних свобод.

2. Нинішні покоління повинні позбавити майбутні покоління лиха війни. З цією метою вони повинні уникати піддавати майбутні покоління згубним наслідкам збройних конфліктів, а також усіх інших форм агресії та застосування зброї, що суперечать гуманітарним принципам'.

ЮНЕСКО, Декларація про майбутні покоління, стаття 9

Економіка[ред. | ред. код]

Більшість капіталістичних підходів припускають, що майбутні покоління матимуть більший добробут.[1] Однак, враховуючи, що більшість економічних рішень не зобов'язані враховувати вплив на майбутні покоління, точаться багато дискусій щодо того, чи було це правдою чи буде це в майбутньому.[1][3]

Законні права майбутніх поколінь[ред. | ред. код]

Більшість реалізацій майбутніх поколінь зосереджуються на закріпленні прав і потреб майбутніх поколінь у законі, щоб представляти тих, хто не може висловити свої потреби.[10][11]

Декілька країн намагалися законодавчо закріпити зобов'язання перед майбутніми поколіннями. В Уельсі це моральне зобов'язання закодовано як юридичний обов'язок в Законі про благополуччя майбутніх поколінь (Вельз) 2015 року та в ролі Уповноваженого з питань майбутніх поколінь.[12] Перший комісар Софі Хов змоделювала цю роль, запропонувавши ряд нових стратегій, розроблених для політики перспективного мислення у Вельзі, включаючи Маніфест майбутнього 2020 року.[13] Подібним чином в Угорщині в 2008 році було створено офіс Уповноваженого парламенту Угорщини з питань майбутніх поколінь. У Сполученому Королівстві було створено неформальну міжпартійну парламентську групу для обговорення проблем, пов'язаних із майбутніми поколіннями.

Кліматичні судові процеси[ред. | ред. код]

Права майбутніх поколінь все частіше захищаються в правових прецедентах як частина глобальних тенденцій судових процесів щодо клімату.[14] Майбутні покоління були відповідачами у критично важливих відповідачах у справі 2018 року Future Generations проти Міністерство навколишнього середовища та інші в Колумбії, яке захистило басейн тропічних лісів Амазонки для майбутніх поколінь.[14]

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Права майбутніх поколінь послужили джерелом натхнення для основного сюжету у фільмі Кіма Стенлі Робінсона «Міністерство майбутнього».[15]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. а б в Carmody, Christine. Considering future generations - sustainability in theory and practice. treasury.gov.au. Процитовано 21 березня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Benjamin Todd. Future generations and their moral significance. 80,000 Hours. Процитовано 1 березня 2010.
  3. а б Kobayashi, Keiichiro (5 травня 2018). How to represent the interests of future generations now. VoxEU.org. Процитовано 21 березня 2021.
  4. а б Should we legislate on the right of future generations?. Equal Times (англ.). Процитовано 21 березня 2021.
  5. United Nations General Assembly (1987) Report of the World Commission on Environment and Development: Our Common Future. Transmitted to the General Assembly as an Annex to document A/42/427 — Development and International Co-operation: Environment. Retrieved on: 2009-02-15.
  6. United Nations General Assembly (20 березня 1987). Report of the World Commission on Environment and Development: Our Common Future; Transmitted to the General Assembly as an Annex to document A/42/427 - Development and International Co-operation: Environment; Our Common Future, Chapter 2: Towards Sustainable Development; Paragraph 1. United Nations General Assembly. Процитовано 1 березня 2010.
  7. Nations, United. Our Common Agenda. United Nations (англ.). Процитовано 13 березня 2022.
  8. Future Thinking and Future Generations: Towards A Global Agenda to Understand, Act for, and Represent Future Generations in the Multilateral System. unfoundation.org (амер.). Процитовано 13 березня 2022.
  9. Beckerman, Wilfred; Pasek, Joanna (3 травня 2001). The Rights of Future Generation. Justice, Posterity, and the Environment. Oxford University Press. doi:10.1093/0199245088.001.0001. ISBN 978-0-19-924508-6.
  10. Beckerman, Wilfred; Pasek, Joanna (3 травня 2001). The Rights of Future Generation. Justice, Posterity, and the Environment. Oxford University Press. doi:10.1093/0199245088.001.0001. ISBN 978-0-19-924508-6.
  11. Abate, Randall S., ред. (2019), Protection of Future Generations: Prior to and during the Anthropocene Era, Climate Change and the Voiceless: Protecting Future Generations, Wildlife, and Natural Resources, Cambridge: Cambridge University Press: 43—96, doi:10.1017/9781108647076.004, ISBN 978-1-108-70322-2, процитовано 21 березня 2021
  12. Well-being of Future Generations (Wales) Act 2015 (PDF). 17 червня 2015. Процитовано 31 травня 2019.
  13. Gregory, Rhys (12 жовтня 2020). Major study into basic income and shorter week launched by Future Generations Commissioner. Wales247. Процитовано 18 листопада 2020.
  14. а б Climate Change and Future Generations Lawsuit in Colombia: Key Excerpts from the Supreme Court's Decision. Dejusticia (амер.). 13 квітня 2018. Процитовано 21 березня 2021.
  15. The Ministry for the Future, Green New Deal and CoViD-19 musings | KimStanleyRobinson.info. www.kimstanleyrobinson.info. Процитовано 21 березня 2021.