Македонці в Республіці Сербській

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Македонці у Республіці Сербській (серб. Македонци у Републици Српској, мак. Македонци во Република Српска) — громадяни македонського походження, які проживають і працюють на території Республіки Сербської. Македонці визнані однією з 12 національних меншин Республіки Сербської, їх інтереси захищає Рада національних меншин Республіки Сербської[sr]. У Республіці Сербській проживає 341 македонець, за даними перепису населення 2013 року.

Історія[ред. | ред. код]

Македонці з'явилися на території Республіки Сербської в початку XX століття. Хоча більша їх частина збиралася відкрити тут свою справу, багато македонців залишилися тут жити зі своїми родинами[1]. Довгий час у країні не було культурного товариства, однак македонці зберегли свою мову і культуру. Велика кількість македонців переселилося на територію Республіки Сербської після Другої світової війни, осівши в таких містах, як Баня-Лука, Требинє, Добой, Бієліна, Прієдор, Дервента і Зворник, однак найбільше македонців проживає в місті Баня-Лука[2].

Культура[ред. | ред. код]

Македонці сповідують православне християнство, як і серби, є прихожанами Сербської православної церкви. Головним культурним товариством македонців є Товариство македонців Республіки Сербської: туди входять етнічні македонці, так і ті представники інших народів, хто цікавиться македонською історією, культурою і мовою. З'явилося в 2002 році, налічує понад 170 осіб. До нього існувало Товариство будівельників сербсько-македонської дружби, засноване в 2000 році. Метою заснування Товариства дружби було встановлення зв'язків між Республікою Сербською і Республікою Македонією[3].

Існує культурне товариство македонців «Вардар», центр якого — Баня-Лука. Воно бере участь в Оглядах національних меншин, представляючи свою культуру на міжкультурних зустрічах. Щорічно 11 жовтня товариством проводяться пам'ятні заходи на честь партизанських командирів і відомих битв Народно-визвольної війни в Югославії. Жителі відзначають День Іллі, як і багато інших македонських народних свят.

Відомі особистості[ред. | ред. код]

  • Васко Йорданов, виробник музичних народних інструментів, лідер музичного народного ансамблю «Белегзія»[4].
  • Весна Темелкоська-Вукович, голова Ради національних меншин Республіки Сербської.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Makedonci u BiH: Južnoslavenska braća iz još jedne poluraspadnute balkanske države [Архівовано 15 грудня 2018 у Wayback Machine.] (босн.)
  2. Македонци; О нама [Архівовано 7 червня 2018 у Wayback Machine.] // Савез националних мањина Републике Српске (серб.)
  3. Ko su nacionalne manjine u Republici Srpskoj?. Архів оригіналу за 6 лютого 2017. Процитовано 31 травня 2018.
  4. Васко Јорданов: Ванвременски звук старих инструмената. Архів оригіналу за 21 квітня 2017. Процитовано 31 травня 2018.

Література[ред. | ред. код]

  • Вијеће националних мањина БиХ. .


  • Савез националних мањина Републике Српске. . — Т. 1.


Посилання[ред. | ред. код]