Макс Лофф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Макс Лофф
нім. Max Looff
Народився 2 травня 1874(1874-05-02)[1][2]
Страсбург
Помер 20 вересня 1954(1954-09-20)[1][2] (80 років)
Берлін, НДР
Країна  Німеччина
Діяльність письменник-документаліст, офіцер ВМФ
Знання мов німецька
Учасник Перша світова війна
Військове звання  Віце-адмірал запасу
Нагороди
Столітня медаль
Столітня медаль
Китайська медаль
Китайська медаль
Колоніальна медаль (Німецька імперія)
Колоніальна медаль (Німецька імперія)
Рятувальна медаль
Рятувальна медаль
Орден Червоного орла 4-го ступеня
Залізний хрест 1-го класу
Залізний хрест 1-го класу
Залізний хрест 2-го класу
Залізний хрест 2-го класу
Ганзейський хрест (Гамбург)
Ганзейський хрест (Гамбург)
За поранення (нагрудний знак)
За поранення (нагрудний знак)
Хрест «За вислугу років» (Пруссія)
Хрест «За вислугу років» (Пруссія)
Почесний хрест ветерана війни (для учасників бойових дій)
Почесний хрест ветерана війни (для учасників бойових дій)
Колоніальний знак
Колоніальний знак

Макс Лофф (нім. Max Looff; 2 травня 1874, Страсбург — 20 вересня 1954, Берлін) — німецький військово-морський діяч, віце-адмірал.

Біографія[ред. | ред. код]

Приєднався до німецького флоту в квітні 1891 року, після чого служив на фрегаті SMS Stosch. Потім вступив у Військово-морську академію, під час навчання служив на артилерійському кораблі SMS Mars. З вересня 1893 року служив на навчальному кораблі SMS Gneisenau, а потім повернувся у Військово-морську академію. З квітня 1885 року знову служив на SMS Mars, потім був переведений на лайнер SMS Weisenburg. З жовтня 1896 року служив в Східній Азії помічником на броненосному крейсері SMS Prinzess Wilhelm. У березні 1898 року повернувся до Німеччини і служив головою 2-ї військово-морської інспекції, а потім офіцером 3-го артилерійського відділу. З вересня 1899 року командував кораблем артилерійського училища SMS Hay. Наступні 2 роки на лінкорі SMS Wörth, а рік по тому офіцером у 2-му торпедному відділенні, одночасно командир торпедного катера S 102.

З жовтня 1902 року служив у Військово-морській академії, з 1903 року — на корветі SMS Stein, а потім в 2-й військово-морській дивізії. Лофф прослужив місяць на паровому тральщику SMS Pelikan, з листопада 1906 року інспектував берегову артилерію, а потім служив на тральщику SMS Nautilus. В квітні 1910 року став першим офіцером лінкора SMS Wettin, де прослужив до січня 1911 року. З березня того ж року служив в Примор'ї Північного моря, а потім в Міністерстві Військово-Морського Флоту. В квітні 1914 він став командиром легкого крейсера SMS Königsberg.

Перша світова війна[ред. | ред. код]

Перед початком Першої світової війни був з крейсером в порту Дар-ес-Салам в Німецькій Східній Африці. Хоча британські кораблі чекали його перед портом, Лоффу вдалося вирватися у відкрите море, де спочатку перехопив нейтральний японський корабель і зупинив німецькі пароплави Ziethen і Hansa, не підозрюючи про початок війни, щоб вони вийшли в Суец, який перебував під контролем Великої Британії. Потім забрав вугілля з британського корабля «Місто Вінчестер» і зустрівся з німецьким вугільним судном «Сомалі» для відвантаження. На початку вересня «Кенігсберг» увійшов в дельту Руфіджі, а 19 вересня, дізнавшись, що британські кораблі знаходяться на Занзібарі, відплив до того самого місця, де тонув британський броненосний крейсер SMS Pegasus.

Після цього «Кенігсберг» повернувся в дельту Руфіджі для ремонту машин. Однак в дельті його виявив британський корабель HMS Chatham, після чого почалася блокада дельти. У наступні місяці англійці кілька разів намагалися затопити «Кенігсберг», але безуспішно. Нарешті, британці відбуксирували з Мальти 2 спостерігача, HMS Mersey і SMS Severn, які атакували «Кенігсберг» 6 і 11 липня 1915 року. Корабель був сильно пошкоджений, і поранений Лофф віддав наказ потопити його. Разом з приблизно 300 вцілілими приєднався до військ генерала Пауля фон Леттов-Форбека, з яким не був повністю згоден під час кампанії.

У грудні 1915 року Лофф був призначений командувачем військово-морськими силами в Німецькій Східній Африці. У листопаді 1917 року потрапив в британського полон, залишок війни провів в полоні в Єгипті.

Після війни[ред. | ред. код]

Звільнений з полону 26 лютого 1919 року, а 2 березня разом з Леттов-Форбеком брав участь у великому параді в Берліні, присвяченому бійцям з Німецької Східної Африки. З червня 1919 року служив в мінному командуванні, а також деякий час командував Кільським військовим портом. У вересні того ж року став військовим командиром Кіля, а у вересні 1920 року призначений начальником торпедного командування Балтійського моря. 6 березня 1922 року вийшов у відставку. Написав ряд книг про війну в Східній Африці, деякі з яких були заборонені в радянській зоні окупації Німеччини.

24 травня 1939 року переданий в розпорядження крігсмаріне, проте не отримав жодного призначення.

Нагороди[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Dermot Bradley (Hrsg.), Hans H. Hildebrand, Ernest Henriot: Deutschlands Admirale 1849—1945. Die militärischen Werdegänge der See-, Ingenieur-, Sanitäts-, Waffen- und Verwaltungsoffiziere im Admiralsrang. Band 2: H–O. Biblio Verlag, Osnabrück 1989, ISBN 3-7648-1499-3, S. 395—396.
  • Eckard Michels: Der Held von Deutsch-Ostafrika. Paul von Lettow-Vorbeck. Ein preussischer Kolonialoffizier. Verlag Ferdinand Schöningh, Paderborn 2008, ISBN 978-3-506-76370-9, S. 166, 249.
  • Marinekabinett (Hrsg.): Rangliste der Kaiserlich Deutschen Marine. E.S. Mittler & Sohn, Berlin 1918, S. 12.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б в The Dreadnought Project