Малахітова скринька (опера)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Опера «Малахітова скринька»
рос. Малахитовая шкатулка
Композитор Дмитро Батінd
Автор лібрето Юлія Селінаd
Мова лібрето російська
Джерело сюжету Малахітова скринькаd
Рік створення 2012[1]
Перша постановка 9 грудня 2012[1][2]
Інформація у Вікіданих

«Малахітова скринька» (рос. Малахитовая шкатулка) — опера-казка Дмитра Батіна за мотивами творів Павла Бажова.

Ставилася на сценах Пермського[3] та Магнітогорського[4] театрів опери та балету.

Сюжет[5][ред. | ред. код]

Перша дія[ред. | ред. код]

У роздумах Степан бродить поблизу малахітової шахти. Виходить Настуся, слід діалог про їх бажання отримати вільну і одружитися. Виходять кріпаки юнаки і дівчата, які танцюють хоровод. Все окрім Степана покидають сцену. З'являється Господиня Мідної гори і обіцяє вийти за нього заміж якщо він перестане добувати малахіт. Степан відмовляється.

Ранок. Робітники збираються в гори. Дружина прикажчика повідомляє, що Імператриця обіцяла нагороду тому, хто дістане брилу малахіту у 5 сажнів. Прикажчик за це обіцяє вільну. Степан передає наказ Господині Мідної гори. Його велять відшмагати і прикувати в копальні. З'являється Господиня Мідної гори і показує Степану багатства гори. Бачення зникає, з'являється Прикажчик. Степан вибиває малахитовую брилу у 5 сажнів. З'являється Господиня Мідної гори, передає осколок Настусі і манить Степана.

Друга дія[ред. | ред. код]

Через роки після зникнення Степана Настуся виховує доньку Танюшу. Танюша має популярність серед хлопців, але захоплена тільки малахітовою скринькою що залишив батько. З'являється Жебрачка, просить про нічліг. Наодинці з Тетянкою виявляється, що вона — Господиня Мідної гори, обіцяє взяти її в гори якщо та відвідає Малахітовий зал Імператриці.

Дружина прикажчика підпалює будинок Настусі за відмову продати малахитовую скриньку. Врятувалася Настуся вирішує продати скриньку Дружині прикажчика. Та одягає прикраси, які їй не в пору. Танюша одягає прикраси, Пане Турчанінов закохується в неї. Вона обіцяє вийти за пана, якщо той покаже їй Малахітовий зал Імператриці.

Палац Імператриці. В очікуванні Танюші Імператриця велить фрейлінам танцювати. З'являється Танюша, всі визнають її красунею. Танюша проходить через зал, ігноруючи пана і Імператрицю, до стіни, де бачить Господиню Медної гори. Стіна розступається, Господиня захоплює Танюшу за собою.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]