Маленька велика картина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маленька велика картина
англ. Little Big Painting[1]
Файл:Маленькая большая картина.jpg
Творець: Рой Ліхтенштейн
Час створення: 1965
Висота: 172,70 см
Ширина: 203,2 см
Матеріал: олійна фарба[2], полотно[2] і акрилові фарби[2]
Зберігається: Музей американського мистецтва Вітні
Музей: Музей американського мистецтва Вітні

«Маленька велика картина» (англ. Little Big Painting - картина в стилі поп-арт, створена американським художником Роєм Ліхтенштейном в 1965 році. Вона виконана маслом і акриловою фарбою « Magna » і входить в серію робіт Ліхтенштейна « Мазки », яка включає в собі кілька картин і скульптур. «Маленька велика картина» нині зберігається в Музеї американського мистецтва Уїтні в Нью-Йорку . Як і всі його роботи серії «Мазки», вона частково служить сатиричною відповіддю на живопис дії, стиль в абстрактному експресіонізмі .

Історія[ред. | ред. код]

«Маленька велика картина», що має розміри 172,7 на 203,2 см, нині зберігається в колекції Музею американського мистецтва Уїтні в Нью-Йорку [3] . Вона була ним придбана шляхом покупки [4] . Джерелом для всієї серії «Мазки» став малюнок з коміксу « Strange Suspense Stories », опублікований в номері 72 видавництвом « Charlton Comics » і вийшов в жовтні 1964 року. Його автором був художник Дік Джордано [5] [6] . Як і інші роботи цієї серії 1960-х років «Маленька велика картина» є своєрідною відповіддю на абстрактний експресіонізм, поширений в попередні два десятиліття. У 2015 році Музей американського мистецтва Уїтні супроводжував картину Ліхтенштейна описом «кривий коментар» під час виставки «Америка, яку важко побачити» (англ. America Is Hard to See .

Деталі[ред. | ред. код]

Рой Ліхтенштейн в 1967 році.

«Маленька велика картина» відзначена кращою «фізичною якістю мазка» в порівнянні з іншими роботами із серії «Мазки». Вона є прикладом використання форм,що перекриваються , а не однієї форми або окремих суміжних форм, які, мабуть, створюють більш динамічне відчуття неглибокого простору [7] . Однак, так як Ліхтенштейн не використовує затінення або контраст, лише жирні чорні контури монохроматичних штрихів створюють певні елементи глибини . Також ці товсті суцільні чорні лінії, що оточують різні способи використання кольору, нагадують стиль коміксу [4] . Ретельно прописані краплі фарби імітують спонтанні результати жестів нанесення фарби. Картина не містить оповіді, зберігаючи тільки характерну для коміксів техніку точок Бен-Дей, представлену у відповідності з нанесеними контурами [8] . Пізніші роботи із серії «Мазки», такі як «Велика картина № 6» і « Жовті й зелені мазки », йдуть далі з точки зору розміру полотна і динаміки в порівнянні з «Маленькою великою картиною» .

Робота Ліхтенштейна нагадує твір абстрактного експресіонізму, до якого звикли сучасна йому глядацька аудиторія, проте вона абсолютно плоска, без будь-яких слідів мазка кисті або руки художника. Тим часом, «Маленька велика картина» використовує техніку механічного друку з фоном з точок Бен-Дей, що дозволяє Ліхтенштейну пародіювати художників цього напрямку, створюючи «потужну абстрактну композицію» [9] . Абстрактні експресіоністи розглядали свій стиль переважно як той,що протистоїть масовій культурі, зіставлення ж Ліхтенштейну мазків пензля з механічним процесом пов'язує цей напрямок з масовою культурою і призводить до утвердження важливості засобів масової інформації в просуванні художнього стилю [4] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://whitney.org/collection/works/2924
  2. а б в г д http://collection.whitney.org/object/2924
  3. Roy Lichtenstein: Little Big Painting: 1965. Whitney Museum of American Art. Архів оригіналу за 26 квітня 2012. Процитовано 8 вересня 2019.
  4. а б в America Is Hard to See Exhibition (Accompanying statement plaque). New York City: Whitney Museum of American Art. 2015.
  5. Foster, Hal. Pop / Francis, Mark. — Phaidon[en], 2010. — С. 150. — ISBN 978-0-7148-5663-6.
  6. Strange Suspense Stories #72. Lichtenstein Foundation. Архів оригіналу за 7 серпня 2018. Процитовано 8 вересня 2019.
  7. Waldman. Roy Lichtenstein. — С. 161.
  8. Rondeau, James and Sheena Wagstaff. Roy Lichtenstein: A Retrospective / Rigas, Maia M. — Чикагский институт искусств, 2012. — С. 50. — ISBN 978-0-300-17971-2.
  9. Roy Lichtenstein, Little Big Painting, 1965. Музей американского искусства Уитни. Архів оригіналу за 3 квітня 2012. Процитовано 8 вересня 2019.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]