Маллардівська радіоастрономічна обсерваторія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маллардівська радіоастрономічна обсерваторія
Назва на честь: Mullardd

Країна  Велика Британія

Маллардівська радіоастрономічна обсерваторія. Карта розташування: Велика Британія
Маллардівська радіоастрономічна обсерваторія
Маллардівська радіоастрономічна обсерваторія
Маллардівська радіоастрономічна обсерваторія (Велика Британія)
Мапа

CMNS: Маллардівська радіоастрономічна обсерваторія у Вікісховищі

Маллардівська радіоастрономічна обсерваторія (англ. Mullard Radio Astronomy Observatory) — обсерваторія у Великій Британії у складі Кембриджського університету. Вона розташована біля Кембриджа і містить ряд найбільших і найсучасніших радіотелескопів з синтезом апертури[en], включаючи Одномильний телескоп, Телескоп Райла і Arcminute Microkelvin Imager.

Історія[ред. | ред. код]

Табличка радіообсерваторії
Аудиторія, колишня залізнична станція

Радіоінтерферометрія почалася розвиватися в Кембриджі в середині 1940-х років завдяки фінансуванню Науковою дослідницькою радою[en] і корпоративним пожертвуванням у розмірі 100 000 фунтів стерлінгів від Mullard Limited[en], провідного комерційного виробника термоелектронних клапанів.

Будівництво Маллардівської радіоастрономічної обсерваторії розпочато в парку Лордс Брідж[1], за кілька кілометрів на захід від Кембриджа.

Обсерваторія була заснована під керівництвом Мартіна Райла з Кавендіської лабораторії Кембриджського університету, майбутнього нобелівського лауреата. Відкриття обсерваторії відбулось 25 липня 1957 року за участі нобелівського лауреата, фізика Едварда Епплтона. Наукова група, яка робила дослідження в радіообсерваторії, стала відома як Кавендіська астрофізична група.

Місцезнаходження[ред. | ред. код]

Обсерваторія розташована за кілька кілометрів на південний захід від Кембриджа, в Гарлтоні[en], на колишньому складі боєприпасів, поруч із покинутою залізничною лінією Оксфорд-Кембридж[en].

Залізничний насип, що тягнеться протягом кількох кілометрів в напрямку схід-захід, був використаний для створення основної частини Радіотелескопа Райла і Кембриджського телескопа низькочастотного синтезу[en]. Тому реконструйовану пізніше залізничну лінію між Оксфордом і Кембриджем довелось провести новим маршрутом.

Таблиця телескопів[ред. | ред. код]

Телескоп Рік побудови Статус
Arcminute Microkelvin Imager, велика решітка 2007 Активний
Arcminute Microkelvin Imager, мала решітка 2004 Активний
Дуже малий масив 1998 Теренесений на Тенерифе в 1999
Телескоп космічної анізотропії 1995 Виведений з експлуатації
COAST 1993 Працює в ясні ночі
Приймач з масиву e-MERLIN 1990 Активний
Кембриджський телескоп низькочастотного синтезу 1980 Виведений з експлуатації
Телескоп Райла 1971 Виведений з експлуатації (перепрофільований для AMI у 2006)
Півмильний телескоп 1968 Виведений з експлуатації
Міжпланетна сцинтиляційна решітка 1967 Виведений з експлуатації
Одномильний телескоп 1964 Виведений з експлуатації
Масив 4C 1958 Виведений з експлуатації


Велика решітка Arcminute Microkelvin Imager
Мала решітка Arcminute Microkelvin Imager

Активні телескопи[ред. | ред. код]

Arcminute Microkelvin Imager[ред. | ред. код]

Докладніше: Arcminute Microkelvin Imager

Arcminute Microkelvin Imager — це радіоінтерферометр, який складається з пари радіотелескопів — великої і малої решіток, побудованих у 2007 та 2004 роках відповідно. Як слідує з назви, це прилад для зйомки неба на кутових масштабах порядку мінути дуги для вимірювання температур з точністю порядку мікрокельвіна. Він вивчає скупчення галактик шляхом спостереження вторинної анізотропії в реліктовому випромінюванні, що виникає внаслідок ефекту Сюняєва–Зельдовича.

Антена інтерферометра e-MERLIN

MERLIN[ред. | ред. код]

Докладніше: MERLIN

Ця 32-метрова антена є однією з 7 антен радіоінтерферометра MERLIN, розкиданих по всій Англії. Антена була додана до MERLIN в 1991 році, збільшивши як чутливість, так і роздільну здатність радіоінтерферометра[2].

Телескоп COAST
Бункер COAST

COAST[ред. | ред. код]

COAST (англ. Cambridge Optical Aperture Synthesis Telescope, Кембріджський оптичний телескоп апертурного синтезу) на відміну від більшості інструментів Маллардівської обсерваторіє працює не в радіодіапазоні, а в оптичному. Це багатоелементний оптичний інтерферометр з базовими лініями до 100 метрів, який використовує апертурний синтез[en] для спостереження за зорями з кутовою роздільною здатністю до однієї тисячної кутової секунди, однак здатний знімати лише яскраві зорі. Він був першим інтерферометром, який з високою роздільною здатністю отримав зображення поверхонь інших зір окрім Сонця (до цього за допомогою інтерферометрії з маскуванням апертури[en] на телескопі Вільяма Гершеля[en] вже знімали поверхні зір з низькою роздільною здатністю). Масив COAST був задуманий Джоном Болдуїном[en] і побудований в 1993 році.

Колишні телескопи[ред. | ред. код]

Телескоп Райла[ред. | ред. код]

Докладніше: Телескоп Райла

Складався з восьми 13-метрових параболічних антен, чотирьох нерухомих і чотирьох рухомих, розташованих уздовж лінії довжиною 4,8 км. Був відкритий в 1972 році і спочатку мав назву П'ятикілометровий масив. У 1989 році перейменований на честь британського піонера радіоастрономії і Нобелівського лауреата Мартіна Райла. Закритий у 2006 році, а його антени увійшли до складу великого масиву Arcminute Microkelvin Imager[3].

Дуже малий масив[ред. | ред. код]

Докладніше: Дуже малий масив

Був побудований 1998 року, а в 1999 році перенесений на Тенерифе, де працював у 2000-2008 роках для дослідження реліктового випромінювання.

Телескоп космічної анізотропії[ред. | ред. код]

Телескоп космічної анізотропії

CAT (англ. Cosmic Anisotropy Telescope, Телескоп космічної анізотропії) був триелементним інтерферометром для спостережень реліктового випромінювання на частотах від 13 до 17 ГГц. Почав працювати в 1995 році, ставши першим приладом для вимірювання дрібномасштабної структури космічного мікрохвильового фону. Коли почав працювати більш чутливий Дуже малий масив, телескоп CAT було виведено з експлуатації під час урочистої церемонії.

Кембриджський телескоп низькочастотного синтезу[ред. | ред. код]

Уцілілі антени Телескопа низькочастотного синтезу

Кембриджський телескоп низькочастотного синтезу (англ. Cambridge Low-Frequency Synthesis Telescope, CLFST) — радіотелескоп апертурного синтезу, який простягається на 4.6 км зі сходу на захід та працює на частоті 151 МГц. Він складався з 60 антен Уда-Яґі, мав роздільну здатність 70 кутових секунд, чутливість від 30 до 50 мЯн/промінь і поле зору приблизно 9°×9°. Телескоп склав три астрономічні каталоги Північної півкулі: 6C на частоті 151 МГц, 7C на 151 МГц, 8C на 38 МГц. Працював з 1980 року, зараз виведений з експлуатації.

Міжпланетна сцинтиляційна решітка[ред. | ред. код]

Міжпланетна сцинтиляційна решітка (англ. Interplanetary Scintillation Array) була побудована в 1967 році на площі 1,6 га. У 1978 році решітку було збільшено до площі 3,6 га, а в 1989 році відремонтовано. Ця фазована антенна решітка працювала на частоті 81,5 МГц (довжина хвилі 3,7 м) і складалась з 4096 дипольних антен. Співробітники обсерваторії використовували овець, щоб прибирати траву від антен, бо газонокосарка не могла маневрувати між антенами. Зараз радіотелескоп фактично виведений з експлуатації та втратив значну частину своєї території. Радіотелескоп розробив Ентоні Г'юїш для вимірювання високочастотних флуктуацій радіоджерел, зокрема для моніторингу міжпланетної мерехтіння, а в 1967 році його учениця Джоселін Белл відкрила на цьому телескопі перший пульсар[4].

Півмильний телескоп[ред. | ред. код]

Півмильний телескоп (англ. Half-Mile Telescope) був побудований у 1968 році (перші 2 антени), а ще дві антени були додані в 1972 році. Дві його параболічні антени стаціонарні, а дві рухомі та мають спільну залізничну колію з Одномильним телескопом. Частота спостереження 1.4 ГГц (довжина хвилі 21 см), пропускна здатність 4 МГц. Використовувався для досліджень ліній водню найближчих галактик і створив перші якісні радіокарти розподілу водню за координатами та швидкостями для галактик M33 і M31. За результатами телескопа опубліковано 50 статей і захищено майже 20 дисертацій. Зараз виведений з експлуатації.

Одномильний телескоп[ред. | ред. код]

Одномильний телескоп активно працював з 1964 року до 1980-х років і був одним з перших телескопів, які використовували техніку апертурного синтезу[en] на основі обертання Землі. Телескоп складався з трьох 18-метрових параболічних антен — двох нерухомих і однієї рухомої. Мав рекордно високу роздільну здатність, першим з радіотелескопів перевершивши роздільну здатність людського ока. Використовувався для глибоких радіооглядів неба і картографування окремих радіоджерел. Зараз телескоп вже не працює як єдине ціле, але одна з його антен іноді використовується для студентських проєктів та радіоастрономами-аматорами.

Масив 4C[ред. | ред. код]

Масив 4C (англ. 4C Array) — радіотелескоп 1958 року у формі параболічного циліндра довжиною 450 м і шириною 20 м. Був першим великим радіотелескопом з апертурним синтезом. Працював на частоті 178 МГц (довжина хвилі 1,7 м) і знайшов майже 5000 джерел для каталогу 4C, опублікованого в 1965 і 1966 роках, який суттєво просунув дослідження популяції радіогалактик у Всесвіті. Зараз телескоп не працює.

Одномильний, Півмильний телескопи і решітка 4C
Одномильний, Півмильний телескопи і решітка 4C 
Два Півмильних телескопи
Два Півмильних телескопи 
Залишки Міжпланетної сцинтиляційної матриці
Залишки Міжпланетної сцинтиляційної матриці 
Залишки решітки 4C
Залишки решітки 4C 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Subterranea Britannica - Lords Bridge.
  2. JBO – MERLIN. Процитовано 10 червня 2007.
  3. Ryle Telescope, Oxford Reference
  4. The First Pulsar. Astrobites. 15 September 2017.

Посилання[ред. | ред. код]