Мампуру II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мампуру II
Помер 1883

Мампуру II (*бл. 1814 — 22 листопада 1883) — кґосі (вождь) держави Марота народу педі в 18791883 роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Старший син кґосі Молекуту I та його головної дружини (тімамоло) Кґомомакатане. Після загибелі батька його мати вийшла заміж за молодшого брата Молекуту — Секваті, який всиновив Мампуру.

Після смерті Секваті 1861 року Мампуру вступив у протистояння з названим братом Секукуне . Останній стверджував, що Мампуру незаконний син, оскільки його мати народила він простолюдина, а шлюб її з Секваті був незаконним, оскільки оскільки він не подарував весільного подарунка — чорного бика. Зрештою Мампуру зазнав поразки й вимушений був тікати з держави.

Ймовірно перебував на британській території. 1879 року після поразки й захоплення Секукуне I британський командувач Гарнет Вулслі поставив кґосі Мампуру II. Зберігав союз з британцями під час Першої англо-бурської війни.

1882 року за умовами Преторійської конвенції було звільнено Секукуне. Невдовзі того було вбито в Маножі, ймовірно за наказом Мампуру II. Цим вирішив скористатися уряд Південно-африканської Республіки, якому протистояв Мампуру II. Зрештою того було підступно схоплено й повішено в Преторії 1883 року. Владу перебрав Секукуне II.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Motseo, Thapelo (30 January 2019). «Kgoshi Mampuru II Day attracts thousands». Sekhukhune Times
  • Hlahla, Patrick (11 April 2013). «Pretoria jail named after Mampuru II». IOL South Africa