Манільська обсерваторія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Манільська обсерваторія

Країна  Філіппіни
Розташування Кесон-Сіті, Філіппіни
Відкрито 1865
Сайт: observatory.ph

Манільська обсерваторія. Карта розташування: Філіппіни
Манільська обсерваторія
Манільська обсерваторія
Манільська обсерваторія (Філіппіни)
Мапа

CMNS: Манільська обсерваторія у Вікісховищі

Манільська обсерваторія (спочатку називалася Манільська муніципальна метеорологічна обсерваторія Атенео) — геофізична та астрономічна обсерваторія, розташована на кампусі Манільського університету Атенео[en] в місті Кесон-Сіті, Філіппіни. Обсерваторія займалась прогнозуванням погоди та дослідженням землетрусів, а сьогодні досліджує клімат, сейсмічні та геомагнітні явища, а також радіо- та сонячну фізику.

Історія[ред. | ред. код]

Манільська обсерваторія в 1923 році
Манільська обсерваторія в 2013 році
Обладнання для іонно-геомагнітних досліджень

До створення обсерваторії призвела стаття, опублікована в журналі Diario de Manila[en] єзуїтом отцем Хайме Нонеллом. У статті описані спостереження єзуїта отця Франсіско Коліни за тайфуном у вересні 1865 року.

Обсерваторію заснував і очолив єзуїтський священник Федеріко Фаура. У 1879 році він почав видавати попередження про тайфуни, а наступного року – спостереження за землетрусами. У 1884 році уряд Іспанії визнав обсерваторію офіційною установою для прогнозування погоди на Філіппінах. Обсерваторія почала працювати як служба часу в 1885 році, проводити сейсмологічні спостереження в 1887 році та астрономічні в 1899 році[1].

Американський колоніальний уряд в 1901 році створив тут Філіппінське метеорологічне бюро, яке займалося метеорологією, астрономією та геомагнетизмом[1]. Роботу бюро перервала Друга світова війна. Під час битви за Манілу всі інструменти та важливі документи бюро були знищені, і воно припинило роботу. На його місці було створено Філіппінське управління атмосферних, геофізичних і астрономічних служб[1].

Обсерваторія відновила роботу в 1951 році в Багіо, головним чином для досліджень сейсмології та іоносфери. У 1963 році її було переведено до кампусу Лойола-Хайтс Університету Атенео де Маніла, де вона дотепер продовжує свої дослідження сейсмології, геомагнетизму та радіофізики[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г History. Manila Observatory. Архів оригіналу за 3 вересня 2018. Процитовано 20 травня 2008.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]