Мар'я Болконська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мар'я Болконська
Громадянство Російська імперія
Ім'я при народженні рос. Мария Николаевна Болконская
Титул князь
Батько Prince Nikolay Bolkonskyd
Брат/сестра Андрій Болконський
У шлюбі з Микола Ростов
Похідна робота Mary Bolkonskayad і Q55033174?
Творець Толстой Лев Миколайович
Виконавці Анна-Марія Ферреро, Шуранова Антоніна Миколаївна, Angela Downd, Джессі Баклі і Валентіна Черві
Персонаж твору Війна і мир

Княжна Мар'я Болконська — героїня роману Л. Н. Толстого «Війна і мир», дочка Миколи Андрійовича Болконського.

Мар'я у романі[ред. | ред. код]

Дочка старого князя Болконського і сестра Андрія Болконського. Марія негарна, болюча, але все її обличчя перетворюють прекрасні очі:

… очі княжни, великі, глибокі і променисті (неначе промені теплого світла іноді снопами виходили з них), були такі хороші, що дуже часто, незважаючи на некрасивість всього особи, очі ці робилися привабливіше краси.

Василь Курагін хотів одружити свого сина Анатоля, який веде розгульний спосіб життя, на Марії Болконській. В листопаді місяці 1805 князь Василь мав їхати на ревізію в чотири губернії. Він влаштував для себе це призначення так, щоб заразом відвідати свої занедбані маєтки, і взявши з собою (з місця розташування його полку) сина Анатоля, з ним разом завітати до князя Миколі Андрійовичу Болконського з тим, щоб домовитися про одруження свого сина з його донькою.

Під час візиту Анатоль Курагін почав фліртувати з m-lle Bourienne, з компаньйонкою князівни. M-lle Bourienne закохалася в багатого нареченого. Марія ([княжна]) підняла очі і в двох кроках від себе побачила Анатоля, який обіймав француженку і щось шепотів їй. Анатоль з страшним виразом на гарному обличчі озирнувся на княжну Марію і не випустив в першу секунду талію m-lle Bourienne, яка не бачила її. В результаті, княжна Марія Болконська вирішує пожертвувати власним щастям і збирається влаштувати шлюб m-lle Bourienne з Анатолем Курагіним. З цього задуму нічого не вийшло.

Княжна Марія відрізняється великою релігійністю. Вона часто приймає у себе всіляких прочан, або як вона їх називає «божі люди», мандрівників. У неї немає близьких друзів, вона живе під гнітом батька, якого любить, але неймовірно боїться. Старий князь Болконський відрізнявся поганим характером, Марія була абсолютно забита їм і зовсім не вірила в своє особисте щастя. Всю свою любов вона віддає батькові, брату Андрію і його синові, намагаючись замінити маленькому Миколці (рос. Николеньке) померлу матір.

Життя Марії змінюється з моменту зустрічі з Миколою Ростовим. Він «врятував» її від дворових мужиків, які не хотіли випускати княжну з маєтку, в якому помер її батько. Саме Микола побачив все багатство і красу її душі. Вони одружуються, Марія стає відданою дружиною.

Посилання[ред. | ред. код]