Маргарет Гога Моломо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маргарет Гога Моломо
Народилася
Мокопанеd
Країна  ПАР[1]
Діяльність захисниця довкілля
Знання мов англійська

Маргарет Гога Моломо (англ. Margaret Ghogha Molomo) — південноафриканська екологічна активістка.[2]

Екологічна активність[ред. | ред. код]

Моломо є головою Мережі спільноти гірничої та екологічної справедливості Південної Африки (МСГЕС-ПА) та координаторкою своєї громадської організації. МСГЕС-ПА — це організація, яка допомагає групам, права яких постраждали від видобутку корисних копалин у регіоні. Свою діяльність розпочали у 2012 році.[3]

Моломо допомогла громаді Мокопане в суперечці з платинобудівною компанією, яка намагалася працювати на землі, яку використовувала громада, без їхнього дозволу. Крім того, шахта проводила видобуток корисних копалин на землях, призначених для сільськогосподарських цілей, і на територіях, де були могили громади. Моломо та МСГЕС-ПА прагнули захистити права громади, подаючи судові апеляції та вдаючись до судових процесів.

Активність під час пандемії COVID-19[ред. | ред. код]

Під час пандемії COVID-19, робота Моломо була значно ускладнена через неможливість зібрань для протестів, а також через відсутність комунікаційної інфраструктури в сільських регіонах Південної Африки, тому вона працювала над підвищенням обізнаності про традиційні практики та обов'язки жінок у селах Лімпопо.[4]

Жіночий активізм[ред. | ред. код]

Моломо активно виступає за права жінок, включаючи здатність жінок вирощувати їжу та зберігати свої традиції. Пандемія COVID-19 вплинула на традиційну повсякденну діяльність африканських жінок: збір продуктів та води для приготування їжі, а також опалення протягом зимового сезону. Спільнота Моломо боролася за захист об'єктів спадщини від видобутку корисних копалин у світлі цієї проблеми.

Моломо звернула увагу на величезний вплив призупинення повсякденної діяльності не лише на всю спільноту, а й особливо на добробут жінок. Моломо також наголосила на тягарі, з яким стикаються жінки, зокрема, через вплив на довкілля невідповідних гірничих робіт, враховуючи, що жінки часто залишаються доглядати за родичами, які хворіють через забруднене повітря та воду. Крім того, у зв'язку з гірничодобувною діяльністю жінкам доведеться долати далекі відстані, щоб дістати воду, оскільки сусідні свердловини висихають, а гірничий пил, що утворюється під час таких робіт, призводить до нескінченних прибирань вдома.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/Margaret-Molomo.aspx
  2. UN Human Rights Southern Africa [@ohchr_sa] (8 березня 2021). Margaret Ghogha Molomo is an environmental activist from #SouthAfrica. She fights against mining companies that violate people’s constitutional right to a healthy #environment. On #WomensDay we are celebrating our #humanrights defenders & hope you join us. #IWD #IStandWithHer (Твіт) (en-ZA) . Архів оригіналу за 8 березня 2021. Процитовано 24 березня 2021 — через Твіттер.
  3. About. MEJCON-SA (en-ZA) . Процитовано 24 березня 2021.
  4. Duihi, Aicha (December 2020). On The Front Lines: Defending Rights in the Time of COVID-19 (PDF). The Office of the High Commissioner for Human Rights (UN Human Rights). Архів (PDF) оригіналу за 14 січня 2021. Процитовано 24 березня 2021.