Маржа (економіка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
  • Маржа - різниця між ціною і собівартістю (аналог поняття прибуток ) [1] . Може бути виражена як в абсолютних величинах (наприклад, гривнях ), так і у відсотках, як відношення різниці між ціною і собівартістю до ціни (на відміну від торгової націнки, яка обчислюється як та ж сама різниця по відношенню до собівартості ).
  • Маржа (англ. Margin від фр. Marge - різниця; перевага) - термін, що застосовується в торговельній, біржовий, страхової і банківської практиці для позначення різниці між цінами товарів, курсами цінних паперів, процентними ставками та іншими показниками.
  • Маржа (в професійному сленгу маржА) [2] - застава, що забезпечує можливість отримати у тимчасове користування кредит грошима або товарами, які використовуються для здійснення спекулятивних біржових угод при маржинальній торгівлі . Від простого кредиту маржинальний відрізняється тим, що отримується сума грошей (або вартість отриманого товару) зазвичай перевищує розмір застави (маржі). Зазвичай маржа (маржинальна вимога) виражається у відсотках (%), як відношення суми застави до суми угоди (наприклад, 25%) або як співвідношення часток (наприклад, 1: 4). В спред-беттінгу маржа може бути 3-5%, що дозволяє збільшити як виграш, так і програш.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Что такое маржа в торговле, в банковской и биржевой сферах — формула для расчета. Кто в Деле | Как открыть свой бизнес с нуля - идеи для бизнеса (рос.). 1 жовтня 2014. Архів оригіналу за 16 жовтня 2021. Процитовано 17 травня 2017.
  2. ответ ГРАМОТА.РУ о ударении в слове «Маржа». Архів оригіналу за 22 січня 2009. Процитовано 7 листопада 2008.