Мартиненко Орина Данилівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оришка Данилівна Мартиненко
Народилася 28 квітня 1904(1904-04-28)
с. Вишняки, Хорольського району Полтавської області
Померла 19 червня 1995(1995-06-19) (91 рік)
Вишняки, Хорольський район, Полтавська область, Україна
Країна СРСР СРСР Російська імперія (до 1917 року)
Національність українка
Місце проживання с. Вишняки
Діяльність місцева політикиня

Оришка Данилівна Мартиненко (28 квітня 1904 році, село Вишняки, Хорольський район, Полтавська область - 19 червня 1995, село Вишняки, Хорольський район, Полтавська область) - перша жінка в Україні - голова виконкому сільської ради.[1]

Біографія[ред. | ред. код]

Мартиненко Оришка Данилівна народилася в 1904 році в сім`ї селянина-бідняка. Вчилася в церковно-приходській школі. Рано відчула, що значить шматок хліба, як і батькам їй доводилось тяжко працювати. У 1914 році батька забрали на першу світову війну, мати з пятьома дітьми залишилась без годувальника. Доводилось іти заробляти шматок хліба самостійно, щоб не вмерти з голоду. А потім з фронту прийшла звістка, що батько загинув у бою. Але виявилось, що він важко поранений потрапив у полон. Коли закінчилась війна повернувся у Вишняки та незабаром помер. Після української революції 1917 року життя сім`ї покращуеться. Робітниця Хорольського млина Марина Іванівна Лукянець, яка на той час працювала організатором роботи серед жінок, взяла шефство над багатодітною осиротілою сімє′ю Мартиненків. Через батрацьку спілку «Робземліс» вона влаштувала Орину прибиральницею у місцеву школу, почала залучати її до громадської роботи.

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

У 1925 році дівчина активно працювала з молоддю. Минали роки, зростав її авторитет серед селян. Коли восени 1928 року проходили перевибори Вишняківської сільської ради, Орину, як кращу активістку і віддану справі громади людину, обрали членом сільської ради. А як обговорювали кандидатуру на голову сільськвиконкому, то від імені жінок-трудівниць обрали Мартиненко Орину Данилівну на цю посаду. Вона була однією з перших жінок в області, що мали посаду голови виконкому. Роботи у головихи було дуже багато: і хлібозаготівлі треба проводити, і неписьменність ліквідовувати серед дорослих, дітей залучати до навчання в школах. У Вишняках було організовано два лікнепи. Жінок, які за сімейними обставинами не могли їх відвідувати, навчали дома та в групах на кутках. Та найважче було організувати супряг по спільному обробітку землі. Біднота одержала земельні наділи, а обробляти їх було нічим – не вистачало тяглової сили. Все це треба було організувати для спільної роботи в полі.

В 1929 році у Вишняках було організоване перше велике колективне господарство «Червоне поле». Голова виконкому сільської ради Мартиненко Орина і її актив доклали до цього багато зусиль. А вже в 1931 році Вишняківська сільська рада взяла участь у конкурсі на кращу сільську раду по республіці і зайняла перше місце. Всеукраїнський староста Г.І.Петровський говорив: «Хай живе Вишняківська сільська рада та її голова Мартиненко Оришка. Побільше б нам таких Оришок, то краще б була поставлена робота на селі»[2]. Коли розпочалася війна, Орина Данилівна, вже як голова робіткому Хорольської МТС, допомагала евакуювати техніку. Але в дорозі колону тракторів перехопили фашисти. Орину Данилівну відправили на каторжні роботи в Німеччину. Повернулась вона до рідного села лише після закінчення війни. І знову вишняківці обрали її депутатом сільської ради. Орина Данилівна працювала на відбудові зруйнованого колгоспного господарства і до 1970 року виконувала свій почесний обов'язок народного обранця.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  1. Козлов А.В., Козлов В.А., Лисенко Ю.О. Хорольщина: Енциклопедичний довідник [Текст]. - Полтава: Оріяна, 2007.- 106 с. - С. 41
  2. «Побільше б нам таких Оришок» // Радянська жінкка. - 1979 - № 6, - С.24
  3. Село гордиться нею // Ленінським шляхом. - 1979, - 8 березня, - С.1
  4. Стверджено життям // Зоря Полтавщини. - 1980, - 2 жовтня

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Видатні історичні постаті Хорольщини (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 23 березня 2019. Процитовано 23 березня 2019.
  2. «Побільше б нам таких Оришок» // Радянська жінкка. - 1979 - № 6, - С.24