Маруша Загоровська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маруша Загоровська
Ім'я при народженні Маруша Збаразька
Народилася невідомо
Збараж
Померла 1617
Громадянство Річ Посполита
Національність українка
Титул княгиня
Конфесія православ'я
Рід Збаразькі
Батько Микола Збаразький
Мати Козечанка
У шлюбі з Василь Загоровський
Діти 1 донька

Маруша (Марина) Загоровська (? —1617) — представниця руського князівського роду, меценатка, боролася проти поширення унії з римсько-католицькою церквою.

Життєпис[ред. | ред. код]

Шлюб[ред. | ред. код]

Походила з магнатського роду князів Збаразьких. Дочка Миколи Збаразького, крем'янецького старости, та княжни Козечанки. Здобула домашню освіту. 29 вересня 1564 року укладено шлюб з брацлавським каштеляном Василем Загоровським. У перешлюбній домовленості як посаг отримала материнські маєтності.

Спочатку подружжя за звичаєм одне одного обдаровували записами маєтностей, зокрема, Маруша 1/3 своїх подарувала, 2/3 надала в заставу за фіктивний борг. 10 липня 1564 року Василь Загоровський вніс до актових книг віновий запис дружині на третині маєтностей Суходоли, Дьогтів, Перевали і Таврів. У липні 1566 року під час розподілу материнської спадщини Маруші з братом — князем Янушем Збаразьким — її чоловік виступав захисником дружини. Отримала двори Замлицький та Гривятковський, села Войковичі, Форостів.

У червні 1567 батько Маруші вніс «протестацію» на дії зятя до суду, за якою В. Загоровський, «не маючи власного доброго помешкання, примусив дружину зробити дарчі». 7 травня 1567 року Ганна Деспотівна — мачуха Маруші — скаржилася, що хотіла провідати пасербицю, але урядник Загоровського не пустив її на «двір» та не дозволив бачитись. Через кілька днів князь М. Збаразький з озброєною свитою приїхав та забрав доньку із собою, на що Загоровський заніс скаргу. У червні 1567 року мачуха Маруши від імені чоловіка заявила, що «пан Василий Петрович Загоровский ниякие поневолне учиненые записы от малжонки своее а дочки его милости князя …княжны Марины, … одержавши, у книги кгродские и земъские записати мелъ». На слуханні в гродському суді у Володимирі Маруша скаржилась, ніби від мужа «везеня, бою и зраненя приймовала и терпела, которого зраненя и тепер дей знаки в себе в голове мает». Перебралася додому батька вже вагітною, народивши там доньку Ганну.

27 серпня 1568 року возний Тихно Радовицький підтвердив офіційне розлучення Маруші з Василем Загоровським, здійснене єпископом Володимирським і берестейським Феодосієм. Протягом 1568 року між колишнім подружжям відбувалися конфлікти довкола маєткностей Маруші Збаразької, які вона отримала в посаг. Попри офіційне розлучення і другий шлюб колишнього чоловіка, Маруша ще в 1613 році продовжувала називати себе брацлавською каштеляновою та панею Загоровською.

Після смерті у 1603 році своєї дочки займалася вихованням онук Маріанни та Олени, намагаючись надати їм православну освіту.

Конфлікт з Митрополитом Іпатієм Потієм[ред. | ред. код]

Відома своєю підтримкою Православної церкви. Боролася з покатоличенням руських (українських земель). Ще до Берестейської унії 1596 року мала конфлікт з єпископом Іпатієм Потієм за право володіння[джерело?] церквою святого Іллі з її маєтностями в м. Володимир-Волинський. За версією владики Іпатія, княгиня Збаразь­ка незаконно вилучила з-під юрисдикції володимирських єпископів згадану церкву, тож він у судовому порядку вимагав відновити порушені права. У серпні 1596 року (ще до проголошення унії в Бересті) Потій, маючи на меті тимчасово припинити богослужіння у цьому храмі, виніс звідти антимінс. Ця подія трактувалася Загоровською як незаконне вторгнення у церкву та її пограбування. Зрозуміло, що проголошення унії надало конфлікту релігійного забарвлення, яке між тим було лише зовнішньою декорацією чисто майнового конфлікту. Слід зазначити, що до остаточного вирішення справи у суді (1609 року) Потій (тоді вже унійний митрополит) утримувався від будь-яких силових дій. Врешті, Маруша Збаразька змушена була визнати претензії митрополита обґрунтованими.

Вона зреклася прав на церкву св. Іллі на користь володимирських владик і записала фундуш на храм, вочевидь як компенсацію за багаторічні судові витрати. Проте й надалі підтримувала православні установи в боротьбі з католиками й уніатами.

Померла на початку 1617 року. Відомо, що в жовтні того року в Кременецькому ґродському суді розглядали позов щодо судді цього суду Олександра Куликовського і кременецького бурграбія Олександра Делешкана від Анастасії Дедеркало, яка звинуватила їх у приховуванні заповіту Маруші.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — Василь Загоровський. Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Довбищенко М. РЕАЛІЇ ТА МІФИ РЕЛІГІЙНОГО ПРОТИСТОЯННЯ НА ВОЛИНІ В КІНЦІ XVI — першій половині XVII ст. // СОЦІУМ. Альманах соціальної історії. Випуск 2. — 2003 — С. 57—82.
  • Центральний державний історичний архів України в м. Києві., ф. 25, оп. 1, спр. 166, арк. 649—650зв.; ф. 28, спр. 1, арк. 113 зв.–118 зв.; оп. 1, спр. 2, арк. 91.
  • Володимирський гродський суд. Подокументні описи. — К., 2002.
  • Кременецький земський суд. Описи актових книг. XVI—XVII ст. К.:Наукова думку, — 1965. — арк. 21 зв. — 21.
  • Archiwum Domu Sapiehów, wydane staraniem rodziny. — T. 1: Listy z lat 1575—1606 / Opr. A. Prochaska. — Lwów, 1892. — S. 320.
  • Архив Юго-Западной России — Ч. VIII, т. 3. — С. 77. (рос.)