Марш парків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Марш парків (англ. March for Parks) — масова екологічна акція, що має на меті підняття авторитету охоронюваних природних територій (заповідників, національних парків тощо) в очах місцевого населення і надання допомоги заповідникам і національним паркам[1][2].

Основною метою акції є залучення уваги влади, засобів масової інформації, комерційних організацій та й просто всіх жителів планети до проблем охоронюваних природних територій (ОПТ), надання їм реальної практичної допомоги у збереженні та розвитку заповідних місць, виховання у підростаючого покоління почуття гордості за наше природне надбання і почуття відповідальності за його стан, формування позитивного ставлення населення до живої природи, у збереженні якої важливу роль відіграють ОПТ.

Марш парків проходить у багатьох країнах світу, щорічно в ньому беруть участь сотні тисяч людей у понад 200 державах[3]. Саме свято веде свою історію з США. Починаючи з 1990 року, коли темою Дня Землі стали національні парки, даний екологічний рух з кожним роком набував все більшої актуальності і нове значення, і з 1995 року з'явилися Дні заповідників і національних парків.

Марш парків давно вже став очікуваною подією, а його головні принципи — добровільність і безмежність — дозволяють взяти в ньому участь будь-кому. У ці кілька днів заповідники і національні парки розповідають про себе, про соціальну значущість і важливість заповідних територій для збереження природи всієї планети. Взагалі заходи акції дуже різноманітні і залежать від вигадки і можливостей організаторів на місцях. Як правило — це різні конкурси, семінари, круглі столи, прес-конференції, дні відкритих дверей, екологічні десанти (збір сміття, посадка дерев і чагарників, розчищення джерел тощо), тематичні виставки та концерти, публікації в пресі, тематичні теле- і радіопередачі, акції волонтерської допомоги та збір благодійних коштів на підтримку ОПТ. Причому все це проводиться в тісній взаємодії ОПТ з представниками органів влади, освітніми установами, ЗМІ і різними благодійними організаціями.

Марш парків в Україні[ред. | ред. код]

В Україні він проводиться з 1996 р.[1][2][4] З 1998 р. Міжнародна кампанія «Марш парків» розгорнулася в Криму. З кожним роком число учасників Кримського Маршу парків зростає. У 2000 р. в кампанії взяли участь близько 3 тис. осіб. Серед них школярі та студенти, викладачі, працівники музеїв і бібліотек, підприємці, державні службовці, представники громадських природоохоронних організацій, мешканці та гості Криму. Акції охопили кілька адміністративних районів Республіки. Всього було зібрано 15650 грн., отримані кошти були спрямовані на виконання природоохоронних заходів[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

  • Крымская Республиканская Ассоциация «Экология и мир» [1] [Архівовано 20 лютого 2014 у Wayback Machine.]
  • Центр охраны дикой природы. «Марш парков» [2] [Архівовано 9 лютого 2014 у Wayback Machine.]
  • Українські екологічні громадські організації [3]
  • Зелений тиждень в Україні [4] [Архівовано 21 лютого 2014 у Wayback Machine.]
  • Знайомтесь — екологічний рух нині [5] [Архівовано 21 лютого 2014 у Wayback Machine.]
  • Якименко О. Г. Громадський екологічний рух та його роль в соціалізації особистості [6]
  • Алексієвець М. Екологічний рух в Україні (історичний аспект) [7] [Архівовано 20 лютого 2014 у Wayback Machine.]
  • Екологічний рух — світовий досвід та українські реалії [8] [Архівовано 20 лютого 2014 у Wayback Machine.]
  • Андрусевич А. Неурядові екологічні організації в Україні — проблеми становлення та розвитку [9] [Архівовано 20 липня 2013 у Wayback Machine.]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Марш парків. Архів оригіналу за 24 лютого 2014. Процитовано 3 лютого 2014.
  2. а б Марш парків. Архів оригіналу за 23 січня 2014. Процитовано 3 лютого 2014.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 лютого 2014. Процитовано 3 лютого 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. а б Марш парків в Криму. Архів оригіналу за 20 лютого 2014. Процитовано 3 лютого 2014.