Марія Амнійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Амнійська
Народилася бл. 770
Амні
Померла після 823
Принкіпо
Країна  Візантійська імперія
Діяльність суверен
Титул імператриця
Посада Візантійський імператор
Конфесія православ'я
Мати Іпатія
У шлюбі з Костянтин VI
Діти 2 доньки

Марія Амнійська (*Μαρια, бл. 770 — після 823) — візантійська імператриця.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походила з друбного роду з м. Амні (Амній) в Пафлагонії. Донька пафлоганонського шляхтича та Іпатії (доньки Філарета Милостивого). Народилася близько 770 року.

788 року брала участь у першому відомому огляді наречених (після того, як імператор Костянтин VI відмовився одружуватися з донькою франкського короля Карла). Загалом брало участь 13 претенденток, з яких було обрано Марію. Насамперед Марія в якості майбутньої дружини для імператора була обрана імператрицею-матір'ю Іриною, проте отримала погодження від Костянтина VI. Ірина розраховувала, що незнатна Марія не бути мати впливу.

Вінчання відбулося у листопаді 788 року. Стосунки між подружжям погіршилися внаслідок інтриг імператриці Ірини, що побоювалася можливого впливу Марії на чоловіка, а також внаслідок відсутності спадкоємців чоловічої статі. У 794 році Костянтин VI завів собі наложницю, а 795 року — розлучився з Марією, що викликало загалом невдоволення церкви.

795 року Марію разом з доньками була заслано на о. Прнікіпо (один з Принцевих островів у Мармуровому морі, де колишня імператриця стала черницею). У 823 році виступила проти скинення чернечого сану донькою Євфросинією за наказом імператора Михайла II, щоб та стала дружиною останньою. Подальша доля Марії невідома.

Родина

[ред. | ред. код]

Чоловік — Костянтин VI, імператор

Діти:

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Garland, Lynda. Byzantine empresses: women and power in Byzantium, AD 527—1204. London, Routledge, 1999.
  • Leslie Brubaker, Julia M. H. Smith (2004). Gender in the Early Medieval World: East and West, 300—900