Марія Вучинович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Вучинович
Народилася 30 січня 1958(1958-01-30) (66 років)
Рієка, ФНРЮ
Діяльність політична діячка
Alma mater Рієцький університет
Посада міністр
Партія Croatian Civic Initiatived

Марія Вучинович (народилася 30 січня 1958) — чорногорка хорватського походження, морська інженерка та політикиня, міністерка без портфеля в уряді Чорногорії протягом двох термінів і колишній член парламенту. Вона була одним із засновників і колишнім лідером правоцентристської політичної партії меншин Хорватська громадянська ініціатива (HGI), яку вона залишила в 2020 році.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Народилася в Рієці, Хорватія, закінчила інженерний факультет, відділення суднобудування та отримала диплом інженера суднобудування.[1] Шістнадцять років працювала на Адріатичній верфі в Бієлі в будівельному бюро, у справах головного конструктора та начальником офісу. З 2005 року є президенткою партії Хорватська громадянська ініціатива та є членом Хорватсько-Чорногорської міждержавної ради. Була членом Хорватської національної ради Республіки Чорногорія.[2][3]

Політика[ред. | ред. код]

Хорватська громадянська ініціатива[ред. | ред. код]

Вона виконує обов'язки міністерки без портфеля після того, як була призначена прем'єр-міністром Міло Джукановичем[4] 4 грудня 2012 року та повторно призначена Душко Марковичем 28 листопада 2016 року[5][6]. Вона була членом парламенту від хорватської меншини та президентом Хорватської громадянської ініціативи (HGI), партії, яка об'єднує хорватів у Чорногорії.

Хорватська партія реформ[ред. | ред. код]

У лютому 2019 року через ідеологічні розбіжності з членами HGI головна рада партії усунула Вучинович з поста президентки партії, залишившись міністеркою в уряді Чорногорії. Зрештою вона вийшла з партії перед парламентськими виборами в Чорногорії 2020 року. У липні 2020 року вона стала одним із засновників нової Хорватської реформаторської партії інтересів хорватської меншини (Hrvatska Reformska Stranka, HRS), створеної після того, як центристська фракція HGI відійшла від партії, і сформувала новий політичний суб'єкт. На першому з'їзді партії Вучинович обрали президенткою нової партії. Новостворена партія балотувалася самостійно на виборах 2020 року, змагаючись за одне місце в хорватському парламенті з HGI.[7]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Marija Vučinović — Minister without Portfolio. Архів оригіналу за 29 червня 2022. Процитовано 8 березня 2023.
  2. Marija Vučinović, Hrvatica u Vladi Crne Gore (хор.)
  3. Hrvatska predsjednica među Hrvatima u Boki kotorskoj (хор.)
  4. Montenegro's new government headed by Milo Đukanović gets voted in. Архів оригіналу за 19 жовтня 2021. Процитовано 8 березня 2023.
  5. Cabinet members
  6. 41st Government of Montenegro gets voted in
  7. Hrvatska reformska stranka predala izbornu listu za parlamentarne izbore