Марія Жовтий Кінь Відважне серце

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Жовтий Кінь Відважне серце
Народилася жовтень 1953 (70 років)
Діяльність соціальна працівниця
Alma mater Коледж Сміт і Columbia University School of Social Workd
Заклад Колумбійський університет, Університет Нью-Мексико, Денверський університет і Columbia University School of Social Workd

Марія Жовтий Кінь Відважне Серце - корінна американська соціальна працівниця, професорка та експертка з питань психічного здоров'я. Найвідоміша завдяки розробці моделі історичної травми для народу Лакота,[1] яка врешті-решт буде розширена, щоб охопити корінне населення у всьому світі. Вона належить до Ханкпапи (групи племен Лакоти) .

Раннє життя[ред. | ред. код]

Дослідження[ред. | ред. код]

У 2000 р. Відважне Серце опублікувала статтю "Вакіксуяпі: несуча історичну травму Лакоти". Використовуючи історичне дослідження травм, проведене серед людей, що пережили Голокост, "Хоробре серце" виявила подібну групу подій, пов'язаних з масовою груповою травмою поколінь, включаючи різанину над Вундед-Ні 1890 року та примусове вилучення дітей до федеральних шкіл-інтернатів.[2] Вона осмислювала сучасну форму історичної травми у 1980-х роках як спосіб зрозуміти те, що вона спостерігала, оскільки багато корінних американців не можуть здійснити "американську мрію".[3][4] Її найбільш значущі висновки були систематизовані в групу з шести симптомів:

  1. 1-й контакт: життєвий шок, геноцид, немає часу на горе, колонізаційний період, коли відбулося поширення хвороб та алкоголю, травматичні події, такі як різанина на Вундед-ні .
  2. Економічна конкуренція: що призвело до втрат в духовному та матеріальному вимірах.
  3. Виникнення періоду вторгнення / війни, який включав винищення та симптоми біженців .
  4. Період підкорення / резервування, коли відбувається ув'язнення та переміщення, формується зв'язок вимушеної залежності від утискувачів та виникає відсутність безпеки.
  5. Період інтернату: під час якого руйнується сімейна система, настають побиття, зґвалтування та заборона рідної мови та релігії. Тривалим ефектом стала погана підготовка до батьківства, плутанина ідентичності.
  6. Примусовий переїзд та припинення: переїзд в міські райони, заборона релігійної свободи, расизм і розгляд другого класу; втрата державної системи та громади.

Марія запропонувала тристоронній вимір втручання: освіта, поділ наслідків травми та вирішення горя за допомогою колективної жалоби та зцілення.[5]

З 1976 року Відважне Серце працює безпосередньо на місцях, щоб збирати інформацію про вплив історичної травми на корінні громади. До цих груп належать Лакота в Південній Дакоті, численні племена в Нью-Мексико та популяції корінних і латиноамериканців у Денвері, Нью-Мексико та Нью-Йорку.[6] Докторка Відважне Серце здійснила за організацію та презентацію понад 175 презентацій на тему, пов’язану з історичною травмою, а також організувала навчання численних племен у Сполучених Штатах та населеннях Перших Націй у Канаді.

У 1992 р. Відважне Серце створила мережу «Такніні», некомерційну організацію, яка займається загоєнням ран, завданих корінним американцям через досвід травм між поколіннями,[7] що була розташованому в місті Рапід-Сіті, штат Південна Дакота.[8]

Кар'єра[ред. | ред. код]

Марія Жовтий Кінь Відважне Серце відома тим, що розробляє модель історичної травми, історичну невирішену теорію горя та втручання в життя корінних народів. Відважне Серце здобула ступінь магістра в Школі соціальної роботи Колумбійського університету в 1976 році.[6]

Відважне Серце повернулася до школи в 1990 році після роботи в галузі соціальної роботи, а в 1995 році вона здобула ступінь докторки клінічної соціальної роботи в Школі соціальної роботи Сміт-коледжу. Дисертація мала назву "Повернення на священний шлях: зцілення від історичної травми та історичного невирішеного горя серед лакоти". Доктор Відважне Серце була штатною викладачкою у Вищій школі соціальної роботи Денверського університету та координаторкою проєкту навчальної програми корінних народів, який діяв у Денвері та регіоні Чотири кути та охоплював заповідники навахо та уте.[6] На додаток до кар'єри доцента в Школі соціальної роботи Колумбійського університету, докторка Відважне Серце також працювала членом дослідницької групи з клінічного втручання в Програмі іспаномовної медицини, розташованій у Нью-Йоркському психіатричному інституті / Медичній школі Колумбійського університету.[9]

Невирішене втручання з горя, розроблене Хоробрим Серцем, було визнано видатною моделлю, яка виграла спеціальну грантову премію Центру служб психічного здоров’я на 2001 рік.[10] Докторка Відважне Серце також відповідала за включення методів, спрямованих на втручання та посилення батьківського виховання через низку успішних грантів.[11] Вона була відома тим, що координувала та керувала кількома моделями реабілітації корінних людей, що пережили історичну травму: полікультурний діалог між конференціями союзників у 2001-2004 роках, а також була членом та коодинаторкою конференції Міжнародного товариства з вивчення травматичного стресу. Докторка Відважне Серце також була членом Ради директорів Ради з питань соціальної роботи та виконував функції радника / консультанта Національного центру травматизму у справах дітей в Індії.

В даний час Відважне Серце працює професоркою кафедри психіатрії Університету Нью-Мексико,[12] директоркою відділу корінних американців, що досліджує диспропорції та поведінкове здоров'я в громадах. Марія має сфери інтересів, які включають колективні травми корінних народів, горе і втрати, історичні травми, лікувальне втручання та психічне здоров'я корінного населення, а також розлади вживання наркотичних речовин та супутні розлади психічного здоров'я у корінного населення.[13]

Бібліографія[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Judith Shulevitz (16 листопада 2014). Is Trauma Genetic?. The New Republic. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 29 листопада 2014.
  2. Yellow Horse Brave Heart, Maria. Wakiksuyapi:Carrying the Historical Trauma of the Lakota. Carrying the Historical Trauma. Архів оригіналу за 5 December 2014. Процитовано 28 листопада 2014.
  3. Welcome to Takini's Historical Trauma. Historical Trauma. Архів оригіналу за 20 грудня 2014. Процитовано 28 листопада 2014.
  4. Maria Yellow Horse Brave Heart, PhD, Hunkpapa & Oglala Lakota. Columbia University. Архів оригіналу за 4 December 2014. Процитовано 28 листопада 2014.
  5. Yellow Horse Brave Heart, Maria. Historical Trauma. Diversity Foundation. Архів оригіналу за 4 грудня 2014. Процитовано 28 листопада 2014.
  6. а б в Maria Yellow Horse Brave Heart, PhD Associate Professor, Columbia University School of Social Work. Columbia University. Архів оригіналу за 30 November 2014. Процитовано 28 листопада 2014.
  7. Breiler, Glenda. Models for Healing: Maria Yellow Horse Brave Heart (PDF). University of Washington Indigenous Wellness Research Institute. Архів оригіналу (PDF) за 5 грудня 2014. Процитовано 28 листопада 2014.
  8. Shouldering Grief: Validating Native American Historical Trauma (PDF). New Mexico Cares Health Disparities Center. Архів оригіналу (PDF) за 30 серпня 2014. Процитовано 28 листопада 2014.
  9. Maria Yellow Horse Brave Heart, PhD Associate Professor, Columbia University School of Social Work. Keep It Sacred. Архів оригіналу за 5 грудня 2014. Процитовано 28 листопада 2014.
  10. What's In The Heart - On-Camera Experts & Their Topics. Water Song Productions. Архів оригіналу за 13 лютого 2015. Процитовано 28 листопада 2014.
  11. Peddycord, Lonny (2 жовтня 2009). Historical Trauma Symposium. Kitty Farmer Productions. Архів оригіналу за 5 December 2014. Процитовано 28 листопада 2014.
  12. Workshop on Historical Trauma: Dr. Maria Yellow Horse Brave Heart, May 23 12:30pm, at UC Santa Barbara. The University of California Institute for Research in the Arts. Архів оригіналу за 4 грудня 2014. Процитовано 28 листопада 2014.
  13. Research Associate Professor. University of New Mexico. Архів оригіналу за 4 December 2014. Процитовано 28 листопада 2014.
Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "American Indians and Alaska Natives in Health Careers", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]