Марія Софія Турн-унд-Таксіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марія Софія Турн-унд-Таксіс
нім. Maria Sophia von Thurn und Taxis
Марія Софія на портреті представника школи Й. К. Штілера, 1820-ті
Ім'я при народженні Марія Софія Доротея Кароліна
Псевдо Марія Софія Вюртемберзька
Народилася 4 березня 1800(1800-03-04)
Регенсбург, Священна Римська імперія
Померла 20 грудня 1870(1870-12-20) (70 років)
Регенсбург, Королівство Баварія
Поховання замкова кірха Людвігсбургу
Країна  Священна Римська імперія
Діяльність аристократка
Знання мов німецька
Титул принцеса Турн-унд-Таксіс
герцогиня Вюртемберзька
Конфесія католицтво
Рід Турн-унд-Таксіс, Вюртемберги
Батько Карл Александр Турн-унд-Таксіс
Мати Тереза Мекленбург-Стреліцька
Брати, сестри Максиміліан Карл Турн-унд-Таксісd, Марія Терезія Турн-унд-Таксіс, Амалія Адлербергd і Prinz Friedrich Wilhelm von Thurn und Taxisd
У шлюбі з Пауль Вільгельм Вюртемберзький
Діти Максиміліан

Марія Софія Доротея Кароліна Турн-унд-Таксіс (нім. Maria Sophia Dorothea Caroline von Thurn und Taxis, 4 березня 1800 — 20 грудня 1870) — принцеса Турн-унд-Таксіс, донька 5-го князя Турн-унд-Таксіс Карла Александра та принцеси Мекленбург-Стреліцької Терези Матильди, дружина герцога Вюртемберзького Пауля Вільгельма у 1827—1835 роках. Пішла від чоловіка за кілька місяців після весілля, будучи вагітною. Від 1843 року мешкала у Вюртемберзькому Палаці Регенсбургу.

Біографія[ред. | ред. код]

Софія народилась 4 березня 1800 року у Регенсбурзі. Вона була п'ятою дитиною та третьою донькою в родині спадкоємного принца Турн-унд-Таксіс Карла Александра та його дружини Терези Мекленбург-Стреліцької. Мала старшу сестру Марію Терезію, інші діти померли в ранньому віці до її народження. Згодом у неї з'явилося двоє молодших братів. Головою родини був їхній дід Карл Ансельм. Мешкало сімейство у замку-абатстві Святого Еммерама у Регенсбурзі.

У 1805 році батько успадкував титул князя Турн-унд-Таксіс, однак політикою цікавився мало. У 1806 році володіння Турн-унд-Таксісів були поділені в ході медиатизації між королівствами Баварії та Вюртемберга. Матір намагалася врятувати хоча б родинну справу — пошту Турн-Таксісів та вберегти привілеї родини. Вела переговори з державними діячами та представляла сімейство на Ерфуртському конгресі. Її зусилля мали частковий успіх на Віденському конгресі у 1815 році. В той же час вона мала роман із баварським дипломатом, від якого народила п'ятьох дітей, єдиноутробних братів та сестер Софії.

Пауль Вільгельм Вюртемберзький

У 27-річному віці Софія взяла шлюб із 29-річним герцогом Паулем Вільгельмом Вюртемберзьким. Наречений був молодшим сином герцога Ойгена Вюртемберзького та кузеном короля Вюртембергу Вільгельма I, полюбляв етнологію та повернувся перед цим з тривалої мандрівки Кубою та Північною Америкою. Вінчання пройшло 17 квітня 1827 року у Регенсбурзі. Молодятам було надано замок Мергентгайм у Бад-Мергентгаймі. За три місяці після весілля помер Карл Александр Турн-унд-Таксіс. Головою Турн-унд-Таксісів став молодший брат Софії, Максиміліан Карл.

У перший же рік шлюбу Софія завагітніла, однак пішла від чоловіка ще до народження дитини. Їхній єдиний син народився у Дішингені, на колишніх землях князівства - Максиміліан (1828—1828) — герцог Вюртемберзький, член верхньої палати Вюртемберзького ландтагу, був одружений з принцесою Ерміною цу Шаумбург-Ліппе, дітей не мав.

Пауль у 1829 році вирушив у чергову кількарічну експедицію до Північної Мексики.[1] У 1832 році він повернувся, а у 1835-му — було оформлене їхнє офіційне розлучення.[2] Більше герцог не одружувався, проте мав двох позашлюбних доньок в Америці, народжених у 1830-ті роки.[3]

Софія від 1843 року мешкала у Вюртемберзькому Палаці Регенсбурга, який отримав назву через її титул герцогині Вюртемберзької.[4] До маєтку також входив великий сад розміром півтора гектари, який наразі називається Герцогський парк.[5]

Померла герцогиня перед Різдвом 1870 року у Регенсбурзі у 70-річному віці, під час облоги німецькими військами Парижу і менш, ніж за місяць, до проголошення Німецької імперії. Похована у замковій кірсі Людвігсбургу.[6]

Генеалогія[ред. | ред. код]

Александр Фердинанд Турн-унд-Таксіс
 
Софія Крістіна Бранденбург-Байройтська
 
Карл Александр
 
Марія Августа Турн-унд-Таксіс
 
Карл Мекленбург-Стреліцький
 
Єлизавета Саксен-Хільдбурґхаузенська
 
Георг Гессен-Дармштадтський
 
Марія Луїза Лейнінґенська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Карл Ансельм Турн-унд-Таксіс
 
 
 
 
 
Августа Вюртемберзька
 
 
 
 
 
Карл II
 
 
 
 
 
Фредеріка Гессен-Дармштадтська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Карл Александр Турн-унд-Таксіс
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Тереза Мекленбург-Стреліцька
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Марія Софія
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. P. Stälin: Friedrich Paul Wilhelm von Württemberg. In: Allgemeine Deutsche Biographie. Band 25, Duncker & Humblot, Leipzig 1887, стор. 243 [1] [Архівовано 6 листопада 2019 у Wayback Machine.] (нім.)
  2. Herzog Paul Wilhelm von Württemberg [2] [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.] (нім.)
  3. Heike Paulsen. Medizinische Betrachtungen innerhalb der Reisetagebücher über Nordamerika von Paul Wilhelm von Württemberg, Prinz Maximilian zu Wied und Herzog Bernhard zu Sachsen-Weimar-Eisenach. 2011 — стор. 11 [3] [Архівовано 7 березня 2016 у Wayback Machine.] (нім.)
  4. Sanierung des Herzogs — Württembergischen Palais in Regensburg 1983—1992 von Josef Naumann [4] [Архівовано 23 червня 2018 у Wayback Machine.] (нім.)
  5. Герцогський парк Регенсбурга [5] (нім.)
  6. Замкова кірха Людвігсбургу [6] [Архівовано 23 серпня 2017 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]