Матсья (царство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Матсья
Дата створення / заснування 7 століття до н. е.
Континент Азія
Столиця Viratnagard
Час/дата припинення існування 3 століття до н. е.
Розташування царства Матс'я у ведійський період

Ма́тсья — назва давньоіндійського племені та держави, що існувала у ведійський період на північному заході Індійського субконтиненту.

Царство матсьїв лежало на південь від царства Куру і на захід від річки Джамна, яка відокремлювала його від держави Панчала. Займало частину території сучасного Раджастхану, включно з округами Алвар та Бгаратпур[en]. Західний кордон проходив північним берегом річки Чамбал[en]. Столицею Матсья було місто Віратанагара (сучасний Байрат)[1], назване, за переказами, на честь свого засновника — царя Вірати[en]. У «Магабгараті» столиця матсьїв має також назву Упаплав'я. У «Магабгараті» (V.72.16) згадується цар Сахаджа, який правив царствами Чеді та Матсья. З цього можна дійти висновку, що держава Матсья колись було частиною царства Чеді. У літературі палі матсьї асоціюються з племенем шурасенів.

На початку VI ст. до н. е. царство Матсья стало однією з шістнадцяти магаджанапад. Його вплив на той час значно знизився.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Raychaudhuri, Hemchandra (1953). Political History of Ancient India: From the Accession of Parikshit to the Extinction of Gupta Dynasty. University of Calcutta.