Маттеус Меріан старший

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маттеус Меріан старший
Mateus Merian der Atltere
Маттеус Меріан старший
При народженні Маттеус Меріан
Народження 22 вересня 1593(1593-09-22)
Базель, Швейцарія
Смерть 19 червня 1650(1650-06-19) (56 років)
  Бад-Швальбах
Національність швейцарець
Країна Німеччина
Діяльність картограф, видавець, графік, художник, гравер, художник-гравер, ілюстратор
Напрямок бароко
Роки творчості 1608[3]1650[3]1650[3]
Твори гравюри, краєвиди міст і їх плани.
У шлюбі з Maria Magdalena de Bryd[4]
Діти Марія Сибілла Меріан[5], Маттеус Меріанd[5] і Каспер Меріанd
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Штедель, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Оклендська галерея мистецтвd, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Національний музей Швеції, Скуклостер, Brest’s Museum of Fine Artsd, Huis Berghd[6], City Castle Zaltbommeld[1], Liemers Museumd[2], Regionaal Archief Rivierenlandd[7], Print Collectiond[8] і Реннський музей образотворчого мистецтва

CMNS: Маттеус Меріан старший у Вікісховищі

Маттеус Меріан старший (нім 22 вересня 1593, Базель — 19 червня 1650, Бад-Швальбах) — гравер та картограф XVII століття з міста Франкфурт (Німеччина), швейцарець за походженням.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в місті Базель. Якщо Італія відома своїми художниками і фрескістами, то Швейцарія відома як країна уславсених граверів. Так іде від уславленого гравера Урса Графа доби Відродження до віртуоза-гравера Ганса Ерні (XX століття).

Меріан обрав шлях гравера. Ремеслу гравіювання на мідяних дошках навчався в місті Цюрих. Потім працював в містах — Нансі (Лотарингія), Парижі, Страсбурзі, але головним чином жив і працював в місті Франкфурт. Праця на видавця Йогана Теодора де Брі призвела до зближення з його родиною. А у 1617 році він узяв шлюб з дочкою друкаря і голови майстерні. У 1620 році подружжя перебралося в Базель, де жило три роки. Смерть Теодора де Брі повернула їх у Франкфурт в 1623 році, бо вони успадкували майстерню. З 1626 року Меріан отримав права громадянина Франкфурта і почав працювати самостійно. У 1647 році дружина народила дочку Марію Сибіллу, яка пізніше стане вченим-натуралістом, і яка зробила багато малюнків до наукових праць.

Галерея гравюр[ред. | ред. код]

Значення творів[ред. | ред. код]

Гравюри Маттеуса Меріана мали велике значення. Їх колекціонували, ретельно вивчали. Гравюри зафіксували стан міських будівель, монастирів, університетів у XVII столітті. Пізніше дякі з них були повністю зруйновані чи перебудовані. Графічні твори Меріана і досі слугують документальним матеріалом для реставраторів, садівників, істориків архітектури середньовіччя, ґотики, бароко.

Гравер зі Швеції Ерік Дальберг, відштовхнувшись від творів Меріана, створив цикл «Швеція стародавня і сучасна».

У Німеччині на честь гравера друкують часопис «Меріан», присвячений мандрівкам світом.

Див. також[ред. | ред. код]

Карти України[ред. | ред. код]

1638 р. Маттеус Меріан старший видає мапу «Magni Dvcatvs LITHVANIÆ ...» у Франкфурті. Формат 12.75 х 14.5 дюймів. Аналогічно, як і на Карті Радзивілла (1613) зустрічається назва у Центральному Подніпров'ї позначена латиною «Volynia Vlteririor quae tum Vkraina tum Nis ab altis vocitatur» (Східна Волинь, яку звали також Україною та Низом).[10].

1650 р. Маттеус Меріан старший перевидає зменшену карту Литви «Magni Dvcatvs LITHVANIÆ ...». Мапа видана у Амстердамі (Amsterdam). Формат 39 x 32 cм. Карта зберігає весь обсяг інформації, який можна віднайти на Карті Радзивілла (1613 р.). Визначною рисою та суттєвою відмінністю цієї карти від переважної більшості відомих тогочасних карт є її західна орієнтація. Це означає, що на зображенні північ – праворуч, а південь– ліворуч.[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б plattegrond Zaltbommel met grachten en wallen. Opschriften. Gravure met watermerk in de vorm van een kroon en de letter M. Ongedateerd.
  2. а б Gravure voorstellend Schans Andreas en Schenckenschantz op papier circa 1674
  3. а б в RKDartists
  4. http://ta.sandrart.net/en/person/view/3037
  5. а б Зведений список імен діячів мистецтва — 2019.
  6. Boekillustratie "Emrica Emmerich" op papier door Matthaus Merian, 1676
  7. Een plattegrond van Zaltbommel met de vestingwerken, de huizen en de haven waar diverse bootjes zijn aangemeerd
  8. https://web.archive.org/web/http://wallachprintsandphotos.nypl.org/catalog/407375
  9. База даних малих космічних тіл JPL: Маттеус Меріан старший (англ.) .
  10. Байцар Андрій. Назва «Україна» на картах «Magni Dvcatvs LITHVANIÆ...» швейцарського картографа Маттеуса Меріана старшого (1638 р., 1650 р.) http://baitsar.blogspot.com/2017/09/magni-dvcatvs-lithvani-1638.html [Архівовано 28 вересня 2017 у Wayback Machine.]
  11. Байцар Андрій.Назва «Україна» на картах «Magni Dvcatvs LITHVANIÆ...» швейцарського картографа Маттеуса Меріана старшого (1638 р., 1650 р.) http://baitsar.blogspot.com/2017/09/magni-dvcatvs-lithvani-1638.html [Архівовано 28 вересня 2017 у Wayback Machine.]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]