Махамба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Махамба — криптид, який згідно з легендою мешкає в болотах Лікоуала, Демократичній Республіці Конго. За описами місцевих аборигенів — це величезний крокодил, який досягає в довжину до 15 метрів. Бобанґи кажуть, що він не схожий на жодну тварину, яку вони бачили. Вони тільки порівнювали його з іншими істотами, такими, як крокодил або легендарним нгума-монене. Також повідомляється, що він нападав і пожирав плоти і каное[1][2].

Опис[ред. | ред. код]

За словами «очевидців», махамба нагадує звичайного крокодила, але набагато більший за розмірами (від 40 до 50 футів і більше). Подібно до крокодила, він відкладає яйця та їсть м’ясо, в тому числі людське. Стверджується що він риє в землі довгі тунелі довжиною від до 1000 метрів, що ведуть до печер, у яких він спить[3]. За розповідями Джона Рейнхардта Вернера, інженера, що довгий час працював у Конго, наприкінці XIX століття, він декілька разів зустрічав велетенських крокодилів, які на його думку не були рідкістю в Конго того часу. Вернер постійно порівнював крокодилів, яких він спостерігав з невеличким пароплавом «A.I.A.», на якому він працював, і який був завдовжки 42 фути (близько 14 метрів). За його словами він щонайменше двічі спостерігав крокодилів, які були довшими за його пароплав[4].

Можливі пояснення[ред. | ред. код]

Найвірогідніше розповіді про махамбу породжені фантазією місцевих жителів після зустрічі з великими екземплярами нільського крокодила, хоча нільський крокодил і є значно меншим (найбільші екземпляри в довжину сягають близько 6 метрів), проте люди здатні сильно перебільшувати. За описами махамба найбільш схожий, на вимерлий вид крокодилів саркозух[5].

Див. Також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mahamba – The Compendium of Arcane Beasts and Critters (англ.). Архів оригіналу за 30 грудня 2022. Процитовано 6 травня 2024.
  2. MacKal, 1987, с. 273.
  3. MacKal, 1987, с. 275.
  4. Eberhart, 2012.
  5. MacKal, 1987, с. 278-279.

Джерела[ред. | ред. код]