Махно Сергій Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Махно Сергій Михайлович
Народився 21 травня 1981(1981-05-21) (42 роки)
Київ, Українська РСР, СРСР
Громадянство Україна Україна
Діяльність дизайнер, архітектор
Alma mater Київський національний університет будівництва і архітектури
Діти Іван (2003 р.н.), Хікару (2015 р.н.) і Тадао (2017 р.н.)

Сергій Михайлович Махно (21 травня 1981, Київ) — архітектор, дизайнер, кераміст, колекціонер сучасного українського мистецтва та стародавньої кераміки. У 2003 році заснував студію українського дизайну, архітектури та кераміки MAKHNO Studio[1]. У березні 2016 — галерею предметного дизайну Makhno Gallery, яка існувала до 2019 року. Зараз працює над проєктом Дому-музею сучасного українського мистецтва та кераміки під Києвом в рамках творчого об'єднання Makhno Art Foundation, з метою компіляції найважливіших мистецьких здобутків сучасної України, а також генерування нових сенсів, культурних феноменів та стовпів української самобутності.

Відомий у світі як винахідник унікального стилю[2], що надалі популізується як основа нового українського дизайну.

Особисте життя та творчість[ред. | ред. код]

Сергій Махно народився 21 травня 1981 р. в Києві в сім'ї робітників. Має двох молодших братів: Олександра та Андрія. Олександр працює дизайнером інтер'єрів, є молодшим партнером MAKHNO Studio. Із 7 років Сергій займався карате, в 18 років отримав титул майстра спорту. 15-річним захопився графіті. Пізніше займався оформленням вітрин магазинів, ресторанів, барів.

У 2003 році заснував компанію MAKHNO Studio, яка спеціалізується на дизайні інтер'єрів, предметному дизайні та архітектурі. Має власну керамічну майстерню.

Освіта[ред. | ред. код]

Сергій Махно — випускник Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА) за спеціальністю «Дизайн архітектурного середовища», 2004 рік, Київ, Україна.

Сім'я Сергія Махна[ред. | ред. код]

Одружений вдруге. Разом з дружиною Владою, дизайнеркою, виховують двох синів: Хікару (2015 року народження) і Тадао (2017 року народження). Сергій, захоплений японською культурою, дав своїм молодшим синам японські імена: Хікару означає світло, Тадао — на честь японського архітектора, лауреата Прітцкерівської премії, Тадао Андо.

З першою дружиною Альоною Івановою, співвласницею Little Red Light, Сергій виховує сина Івана (2003 року народження). Іван мріє стати архітектором, як і тато.

Хобі[ред. | ред. код]

Сергій надихається українською етнічною спадщиною, декоративно-прикладним мистецтвом, а також східною культурою. Колекціонує українську кераміку та твори сучасного українського мистецтва. У його колекції є роботи Олега Тістола, Сергія Радька, Назара Білика, Романа Михайлова, Павла Макова, Тіберія Сільваші.

Також Сергій відомий як завзятий подорожувальник.

Сергій Махно - відомий шанувальник Східної культури та світогляду

Робота студії[ред. | ред. код]

WABI SABI APARTMENT – проєкт студії MAKHNO

Студія MAKHNO реалізувала понад 600 проєктів у 25 країнах світу[3].  

Основні напрями роботи: архітектурне проєктування, дизайн інтер'єру, комплектація проєктів, предметний дизайн, керамічне виробництво предметів декору та меблів.

Працюють у стилі, що поєднує українську автентику, сучасне мистецтво, природність та футуристичність.

Роботи студії друкуються у світових виданнях: ELLE, FRAME, ArchDaily, Dezeen, Wall Street Journal та інші. Відзначена такими світовими та національними преміями як Red Dot Design Award, The International Property Awards, The Architecture MasterPrize, IDA Awards, SBID, Restaurant&Bar Design, Art Space, Interior goda[3].

Компанія MAKHNO Studio є членом The Society of British and International Interior Design[en] та Асоціації меблевиків України.

Будинок Сергія Махна SHKRUB HOUSE
FUTAGO HOUSE від студії MAKHNO


Авторський предметний дизайн[ред. | ред. код]

Свій перший авторський предмет Сергій Махно презентував ще у 2005 році. З того часу разом з командою створює меблі, освітлення, плитку та декор, що виготовляє у власній керамічній майстерні. 2017-го року за свою авторську керамічну плитку FLAPJACK та TETRAPOD отримав міжнародну премію Red Dot Design Award.

Керамічна плитка FLAPJACK
Керамічна плитка TETRAPOD


Періодично бере участь у міжнародних виставках, а також проводить виставки в Україні.

У 2013-му році до 10-річчя своєї творчості Сергій Махно організував персональну виставку предметів інтер'єру «Життя Ідей» / «Life of Ideas» у Щербенко Арт Центрі. Також до виставки були видані однойменні авторські книжка та фільм.

2017-го року студія представила проєкт «Трансформація. Тиша» в Парижі на Paris Design Week і того ж року на Dutch Design Week в Ейндховені, Нідерланди.

У квітні 20018 року була організована спільна виставка з українським художником Романом Михайловим «Чорне чорне море» у галереї Makhno Gallery, яка тоді працювала за адресою Євгена Коновальця 26а, Київ. Усі об'єкти — картини та керамічні скульптури були чорного кольору, а відкриття супроводжував перформанс.

У січні 2019 року студія бере участь у Maison&Objet у числі учасників українського колективного стенду з проєктом «Укрсавана». Тоді ж лампа Khmara, спроєктована Сергієм, була відібрана для зони топ-трендів виставки, а згодом стала світовим хітом.

Cвітильник KHMARA від MAKHNO Studio

У квітні 2019 році Сергій та його студія представили проєкт «Inside.Out» на власному 100-метровому стенді на одній з найважливіших дизайн-виставцок світу, яку щорічно відвідує близько 400 тисяч представників сфери — iSaloni.Salone del Mobile.Milano. Euroluce. Тут із композицією з керамічних меблів та світильників MAKHNO Studio потрапляє до головних трендів виставки за версією ArchDaily.

Сергій Махно на стенді MAKHNO Studio на виставці iSaloni, Salone Internazionale del Mobile Milano 2019

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Українська студія дизайну та архітектури ◾ студія MAKHNO. MAKHNO (укр.). Процитовано 12 лютого 2024.
  2. Story, The Design. Project of The Month: The Wabi-Sabi Ukrainian Shkrub House Take Cues from Japanese Philosophy and The Ancient Era. The Design Story (EN) . Процитовано 18 липня 2023.
  3. а б Студія архітектури та дизайну інтер'єрів ◼ MAKHNO. MAKHNO (укр.). Процитовано 18 липня 2023.