Махонін Олександр Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Махонін Олександр Дмитрович
Народився 25 листопада 1941(1941-11-25)
Саратов, РРФСР, СРСР
Помер 2 серпня 2014(2014-08-02) (72 роки)
Львів, Україна
Країна  СРСР
 Україна
Alma mater Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського
Заклад Національний лісотехнічний університет України
Львівська державна фінансова академія
Науковий ступінь кандидат педагогічних наук

Олександр Дмитрович Махонін (25 листопада 1941, м. Саратов, РРФСР — 2 серпня 2014, м. Львів, Україна) — український спортсмен-ветеран і тренер російського походження, викладач, організатор фізкультурно-спортивного руху, кандидат педагогічних наук.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1969 році закінчив педагогічний факультет Львівського державного інституту фізичної культури (ЛДУФК). Закінчив аспірантуру Ленінградського науково-дослідного інституту фізичної культури і повернувся в ЛДІФК, де працював на посадах старшого викладача, доцента, завідував кафедрою лижного спорту. Під час роботи та керівництва О. Махоніна на кафедрі лижного спорту було підготовлено 6 кандидатів до збірної СРСР та 40 - збірну команду України.
В 1978 році захистив дисертацію у Всесоюзному науково-дослідному інституті фізичної культури в м. Москва. За час роботи в інституті брав участь у багатьох наукових конференціях і семінарах, був заступником керівника міжнародного прес-центру Всесвітнього наукового конгресу «Спорт в сучасному суспільстві» в м. Тбілісі в 1980 р., за що отримав подяку Спорткомітету СРСР; здійснював практичну допомогу у розвитку зимових видів спорту в Казахській РСР; читав лекції на всесоюзних та республіканських семінарах для провідних тренерів країни.

З 1981 року — завідувач кафедри фізичного виховання Львівського лісотехнічного інституту (нині Національний лісотехнічний університет України), де працював до 1992 року. Під його керівництвом підготовлені: студент Олашин В. — дворазовий чемпіон Спартакіади Мінвузу України з гірськолижного спорту, 1990 р., студент Гураль В. — чемпіон СРСР з бігу на 15 км 1988—1990 р.р., бронзовий призер із кросу Всесвітньої Універсіади в Римі, 1990 р. (у складі збірної СРСР); Басілія К. — перше місце в першості СРСР з карате-до (шотокан), 1990 р., бронзовий призер чемпіонату світу в Туреччині 1991 р.
Протягом 1986—1989 р.р. О. Махонін очолював Державну екзаменаційну комісію на педагогічному факультеті ЛДІФК. Був головою обласної комісії з фізичного виховання студентів, головою Президії федерації лижного спорту Львівської області, керівником відділення спортивно-масової роботи на факультеті громадських професій.

2000 року пройшов по конкурсу на посаду завідувача кафедри фізичного виховання Львівського державного фінансово-економічного інституту (Львівська державна фінансова академія), яку займав до 2004 року. З 2004 по 2005 рік займав посаду завідувача кафедри фізичного виховання Львівської державної фінансової академії. На базі кафедри під керівництвом О. Махоніна були проведені чотири регіональні науково-практичні конференції на тему: «Актуальні проблеми організації фізичного виховання студентської та учнівської молоді».
Під час керівництва Махоніним О. Д. кафедрою фізичного виховання ЛДФА виш досяг відмінних показників зі спортивно-масової роботи: за результатами участі команд ВНЗ у фінальних змаганнях Львівського обласного управління фізичного виховання та спорту МОН України в загальнокомандному заліку з 12 видів спорту серед команд ІІ групи академія постійно займає 3-4 місця. За останні 4 роки 70 студентів академії стали чемпіонами та призерами Універсіад Львівщини.

За вагомий внесок в організацію і проведення змагань «Універсіада-2003-2007» нагороджений грамотами Львівського обласного управління МОН України.

Особисті досягнення[ред. | ред. код]

Неодноразово здобував призові місця на Всеукраїнських та міжнародних турнірах із лижних перегонів серед ветеранів спорту, учасник чемпіонатів світу з лижних перегонів серед ветеранів у складі збірної команди України.

Основні праці[ред. | ред. код]

Підготував і видав низку наукових та навчально-методичних праць, основні з яких: «Методичні рекомендації щодо проведення практичних занять з фізичного виховання» (208 с.), «Організація індивідуального режиму рухової активності в умовах самостійних занять студентів», «Тексти лекцій з фізичного виховання», і т. д. 1984 року видавництвом «Здоров'я» була видана книга у співавторстві з проф. Фоміним С. К. «Підготовка лижників в умовах середньогір'я» (Київ, 1984 р., 152 с.).

В цілому за 42 роки плідної роботи в ВНЗ України, з яких 22 роки був завідувачем кафедри фізичного виховання, Махоніним О. Д. була підготована 85 публікацій в міжнародних, всесоюзних, республіканських та регіональних виданнях. 

Посилання[ред. | ред. код]

1. URL: https://web.archive.org/web/20140612112120/http://www.ldfa.lviv.ua/ua/699/zagalni-vidomosti.html.