Медик (Станіслав)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Медик» (Станіслав)
Повна назва
Засновано 1946
Розформовано 1948
Населений пункт Станіслав, СРСР СРСР
Стадіон
Ліга Чемпіонат Станіславської області
Домашня


«Ме́дик» (Станісла́в) — аматорський радянський український футбольний клуб зі Станіслава (нині Івано-Франківська), заснований 1946 року. Учасник та призер чемпіонату Станіславської області. Виступав у першості УРСР серед команд Добровільних спортивних товариств (ДСТ).

Історія[ред. | ред. код]

Футбольна команда була створена у перші повоєнні роки на базі Станіславського медінституту[1]. У змаганнях представляла однойменне місцеве ДСТ «Медик». Колектив комплектувався переважно з місцевих працівників системи охорони здоров’я краю та здібної молоді. Саме тут дебютував на дорослому рівні легендарний у майбутньому прикарпатський футболіст Мирослав Думанський, який у ту пору був працевлаштований в міській рентген–лабораторії. Неформальним опікуном футбольного «Медика» став головний лікар центральної лікарні Станіслава, професор Іван Малиновський.

Практично відразу після створення «медики» увійшли до когорти лідерів обласних турнірів 1940–х. Свідченням цього є зайняте 2-е місце в чемпіонаті Станіславської області сезону 1947 року[2]. Цей локальний успіх дозволив «Медику» у наступному році взяти участь в республіканській першості серед команд Добровільних спортивних товариств. Дебют команди у всеукраїнських змаганнях виявився не з найкращих — тільки передостаннє 7–е місце в своїй територіальній зоні[3].

Сезон 1948 року став останнім в клубній історії, після чого команда припинила своє існування[1]. Зникнення цього самобутнього спортивного колективу з футбольної карти Прикарпаття не в останню чергу було пов’язане із репресивними заходами місцевих каральних органів по відношенню до лікарів-фундаторів станіславського «Медика». Зокрема, на початку 1949-го було заарештовано, а згодом й засуджено до позбавлення волі на тривалий термін професора Івана Малиновського[4].   

Досягнення[ред. | ред. код]

Відомі гравці[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Кафедра фізичного виховання, спортивної медицини та ерготерапії. Івано-Франківський національний медичний університет. Процитовано 8 квітня 2023.
  2. Чемпіонат першої ліги: переможці та призери. Івано-Франківська обласна асоціація футболу. Процитовано 8 квітня 2023.
  3. Першість України–1948. 10 зона. Історія та статистика українського футболу. Архів оригіналу за 11 квітня 2015. Процитовано 8 квітня 2023.
  4. Національний банк репресованих. Інтернет-проект «Реабілітовані історією». Процитовано 8 квітня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

Футбольна династія Думанських / О. Думанська, Р. Терешкун, Я. Думанський, В. Горощак. — Івано-Франківськ : Місто НВ, 2007. — С. 10–12.