Медична електроніка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Меди́чна електро́ніка – розділ електроніки, який показує особливості застосування електронних пристроїв та апаратури для розв’язуваня медико-біологічних задач. Одне з поширених застосувань електронних пристроїв пов'язане з діагностикою та лікуванням захворювань.

Медична електроніка складається з біологічної та фізіологічної електроніки та ґрунтується на відомостях з таких галузей як математика, фізика, біологія, техніка, медицина та інші.

Групи приладів, які використовуються для медико-біологічних цілей[ред. | ред. код]

Електронні пристрої, що впливають на організм різними фізичними факторами[ред. | ред. код]

Інфузійна помпа
Інфузійна помпа

Електронні пристрої, що впливають на організм різними фізичними факторами. Найчастіше це дозуючий вплив. До фізичних факторів відносяться: ультразвук, електричний струм, електромагнітні поля та інші.

Приклади апаратів: кардіостимулятори, апарати для електрохірургії та інші.

Прилади, для отримання, передачі та реєстрації інформації[ред. | ред. код]

Прилади, для отримання, передачі та реєстрації інформації. Інформація носить медико-біологічний характер. Прилади отримують інформацію про стан навколишнього середовища, про процеси в організмі людини та інші.

Приклади апаратів:фонокардіографи.

Кібернетичні електронні пристрої[ред. | ред. код]

Кібернетичні електронні пристрої, які слугують для переробки, зберігання та аналізу зібраної інформації, управляють процесами життєдіяльності, моделюють біологічні процеси, тощо.

Наприклад, інфузійна помпа.

Безпека при використанні приладів[ред. | ред. код]

Найнебезпечнішими поломками є витік струму та пробій у корпусі. Пробій на корпус - порушення захисної ізоляції струмопровідних частин електронного пристрою, що приводить до виникнення електричного контакту між цими частинами і корпусом пристрою

Струмами витоку називають струми, що виникають на корпусі апарату в результаті ємнісних зв'язків між струмовими частинами апарату і його корпусом

Джерела[ред. | ред. код]

https://fis.wikireading.ru/2290