Мей Ґаттерідж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мей Ґаттерідж
Народилася 21 травня 1917(1917-05-21)
Померла 26 лютого 2002(2002-02-26) (84 роки)
Діяльність соціальна працівниця
Нагороди
член ордена Канади

Мей Сеселія Ґаттерідж, CM (21 травня 1917 — 26 лютого 2002), одна з перших і найвідоміших соціальних працівниць Канади, народилася в Ґоспорті, Гемпшир, Англія, наймолодшою з чотирьох дітей Ернеста і Поллі Саймондс. Виросши в побожному християнському домі, вона вийшла заміж за шкільного вчителя Артура Ґаттеріджа. Це відбулось у час Другої світової війни, 23 березня 1940 року, коли вона була працювала у жіночій військово-морській службі. У пари народилося троє дітей: Соня, Майкл і Ленс. Вони іммігрували до Канади, оселившись у селищі Прері-Рівер у Саскачевані в 1955 році.

Незважаючи на те, що Мей була зайнятою матір'ю і домогосподаркою, перебуваючи в Саскачевані, вона брала участь у численних громадських заходах. Вона керувала скаутською групою, викладала на заміну, організувала дитячий садок, керувала клубом 4-H і повторно відкрила школу в цьому віддаленому районі для невеликої групи дітей, які не могли отримати освіту в іншому місці.

Сім'я переїхала до Ванкувера у Британській Колумбії в 1958 році, де вона стала постійною парафіянкою англіканської церкви Сент-Джеймс в Істсайді, районі Ванкувера. Саме там, в одному з найбідніших районів Канади, почалася її історія допомоги бездомним, бідним і забутим.

Мей почала доглядати за людьми похилого віку в підвалі церкви, а потім заснувала Товариство соціального обслуговування Святого Джеймса в 1961 році, програму допомоги вдома в 1962 році і перший притулок для жінок, які постраждали від насильства в центрі Істсайду під назвою The East Ender's Society в 1965 році.

У той же час вона організувала безкоштовну юридичну допомогу, Gastown Workshop, програму обліку для клієнтів соціальної допомоги, а згодом — соціального житла для літніх (1983 р.) і перший окремий госпіс у Британській Колумбії (1990 р.).

Її робота була офіційно визнана. Її нагороджено Орденом Канади, а також премією «Старший громадянин року Британської Колумбії», нагородами «Срібне орлине перо», «Піонер», званням почесного доктора права Університету Саймона Фрейзера, нагородою «Амбасадор клубу левиць китайського кварталу», Почесною грамотою та відзнакою Ротарі-клубу китайського кварталу.

На момент її смерті Товариство соціальних послуг Сент-Джеймса (тепер воно називається The Bloom Group Social Service Society) стало одним із найбільших агентств соціальних рлслуг у Ванкувері з 250 співробітниками та річним бюджетом у 10 мільйонів доларів. Мей Ґаттерідж ніколи не отримувала особистого прибутку за свою багаторічну службу.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Fowler, Robin Taped interviews with May in 1997-98
  • Grove, Lyndon Pacific Pilgrims 1979
  • Reeve Phyllis Every Good Gift Mitchell Press 1980 Vancouver BC
  • The Synod of the Diocese of New Westminster
  • St James' Archives
  • St. James' Social Service Annual Reports
  • Welbanks, Douglas P. From Lost to Found, The May Gutteridge Story Chateau Lane Publishing, 2010