Мерл міомбовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мерл міомбовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Шпакові (Sturnidae)
Рід: Мерл (Lamprotornis)
Вид: Мерл міомбовий
Lamprotornis elisabeth
(Stresemann, 1924)
     Ареал синьощокого мерла     Ареал міомбового мерла
     Ареал синьощокого мерла     Ареал міомбового мерла
Синоніми
Lamprocolius chloropterus elisabeth
Посилання
Вікісховище: Lamprotornis elisabeth
Віківиди: Lamprotornis elisabeth
ITIS: 560679

Мерл міомбовий[1] (Lamprotornis elisabeth) — вид горобцеподібних птахів родини шпакових (Sturnidae)[2]. Мешкає в Африці на південь від Сахари. Раніше вважався конспецифічним з синьощоким мерлом, однак був визнаний окремим видом.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Міомбові мерли мешкають на південному сході Кенії, в Танзанії (зокрема на островах Занзібарського архіпелагу), в Малаві, Замбії і Зімбабве, на півдні Демократичнлї Республіки Конго, на півночі Мозамбіку і Ботсвани, на крайньому сході Анголи і на північному сході Намібії (в межах смуги Капріві). Вони живуть в лісистих саванах міомбо і мопане, в рідколіссях, чагарникових заростях та на полях. Під час сезону розмноження ці моногамні птахи зустрічаються парами, а під час негніздового періоду формують невеликі зграйки до 10-20 птахів, однак іноді збираються у великі зграї, які можуть нараховкувати до 1200 птахів. Вони часто приєднуються до змішаних зграй птахів.

Міомбові мерли живляться плодами і нектаром різноманітних рослин, а також насінням і комахами, зокрема термітами, жуками, кониками і метеликами. Гніздо куполоподібне, робиться з трави і листя, розміщується на дереві, в дууплі або в тріщині серед скель. В кладці від 2 до 5 синьо-зелених яєць. Насиджують лише самиці, за пташенятами доглядають і самиці, і самці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lamprotornis elisabeth у базі Avibase.
  2. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Nuthatches, Wallcreeper, treecreepers, mockingbirds, starlings, oxpeckers. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 24 грудня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Feare, Chris; Craig, Adrian (1999). Starlings and Mynas. Princeton University Press. ISBN 0-7136-3961-X.

Посилання[ред. | ред. код]