Мерл рудочеревий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мерл рудочеревий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Шпакові (Sturnidae)
Рід: Мерл (Lamprotornis)
Вид: Мерл рудочеревий
Lamprotornis pulcher
(Statius Muller, 1776)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Turdus pulcher
Spreo pulcher
Посилання
Вікісховище: Lamprotornis pulcher
Віківиди: Lamprotornis pulcher
ITIS: 560684
МСОП: 22710771
NCBI: 451404

Мерл рудочеревий[2] (Lamprotornis pulcher) — вид горобцеподібних птахів родини шпакових (Sturnidae)[3]. Мешкає в регіоні Африканського Сахелю.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 20 см, вага 59-74 г. Тім'я коричневе, верхня частина тіла бронзово-зелена, хвіст синьо-зелений. Обличчя темно-коричневе, щоки і скроні більш світлі. Підборіддя і груди бронзово-зелені, живіт, боки, гузка і нижня сторона хвоста рудувато-коричнева. Крила синьо-зелені. Загалом оперення на голові, верхній частині тіла, горлі і грудях має характерний райдужний металевий відблиск. Очі білуваті або жовтувато-білі, дзьоб і лапи чорні.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Рудочереві мерли мешкають в Мавританії, Сенегалі, Гамбії, Малі, Буркіна-Фасо, Гані, Того, Беніні, Нігері, Нігерії, Камеруні, Чаді, Судані, Південному Судані, Еритреї і Ефіопії. Вони живуть в акацієвих саванах і сухих чагарникових заростях, трапляються поблизу людських поселень. Зустрічаються зграйками від 10 до 30 птахів, іноді до 50 птахів. На Ефіопському нагір'ї зустрічаються на висоті до 2440 м над рівнем моря.

Рудочереві мерли живляться мурахами, термітами, жуками, кониками та іншими комахами, а також черв'яками, яких шукать на землі. Крім того, вони живляться плодами дерева нім, дубової омели (Loranthus), лантана (Lantana) і сальвадори, а також іншими плодами і насінням акацій.

Гніздування у рудочеревих мерлів відбуається переважно з лютого по листопад, його початок різниться в залежності від регіону. Птахи гніздяться на колючих деревах і в чагарниках, зокрема на акаціях, Balanites aegyptiaca і Ziziphus mauritiana, на висоті від 1,5 до 5 м над землею. В кладці від 3 до 5 синьо-зелених яєць, поцяткованих червонувато-коричневими і пурпуровими плямками, розміром 25×18 мм. Інкубаційний період триває 13-18 днів, пташенята покидають гніздо через 18-25 днів після вилуплення. Рудочеревим мерлам притаманний колективний догляд за пташенятами, коли гніздовій парі допомагає до 13 птахів-помічників.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lamprotornis pulcher: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 28 грудня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Nuthatches, Wallcreeper, treecreepers, mockingbirds, starlings, oxpeckers. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 28 грудня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Feare, Chris; Craig, Adrian (1999). Starlings and Mynas. Princeton University Press. ISBN 0-7136-3961-X.