Мері Біл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мері Біл
англ. Mary Beale

автопортрет
При народженні Мері Кредок
Народження не пізніше 26 березня 1633
Барроу[d], Сент-Едмендсберіd, Саффолк, Англія[1][2]
Смерть 8 жовтня 1699(1699-10-08)[3][4][…] (66 років)
  Пел-Мел, Вестмінстер, Великий Лондон, Лондон[d], Англія[6] або Лондон, Королівство Англія[1][2][7]
Поховання церква святого Джеймса (Піккаділі)d
Країна  Королівство Англія
Жанр портрет[1]
Діяльність художниця, мисткиня
Напрямок бароко[8]
Батько NN Cradockd[9]
Мати Dorothyd[9]
У шлюбі з Charles Beale the Elderd
Діти Charles Bealed[10] і Bartholomew Bealed
Роботи в колекції Оклендська галерея мистецтвd, Тейт, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Вікторії, Картинна галерея Далвічd, Національна портретна галерея (Лондон), Художня галерея Південної Австралії, Національний музей Швеції, Національний музей жіночого мистецтваd, Смітсонівський музей американського мистецтва[11], Музей мистецтв Цинциннаті, Єльський центр британського мистецтваd, Петвет-Хаус, Moyse's Hall Museumd, Музей Вікторії та Альберта, Valence House Museumd, Carmarthenshire County Museumd, Audley End Housed, Музей природознавства в Лондоні, Музей дитинства (Лондон), Brighton Museum & Art Galleryd, Abbot Hall Art Galleryd, Grosvenor Museumd, Maidstone Museum and Bentlif Art Galleryd, Inverness Museum and Art Galleryd і Orleans House Galleryd

CMNS: Мері Біл у Вікісховищі

Мері Біл (англ. Mary Beale; 1633-1699) — англійська художниця епохи бароко, вважається найкращим портретистом Англії XVII століття.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 26 березня 1633 року у сім'ї священника Джона Кредока. У 1651 році вийшла заміж за торговця з Лондона Чарльза Біла.

Малювати Мері навчилася у батька, який займався живописом у вільний час. Вона почала писати картини на замовлення у своїй домашній майстерні. У 1665 році сім'я на 5 років переїхала у графство Гемпшир, рятуючись від епідемії чуми та через фінансові труднощі. Після повернення до Лондона, відкрила майстерню, де знову писала на замовлення. На творчіть Мері великий вплив мав художник Пітер Лелі.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]