Мері Сомерсет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мері Сомерсет
Народилася 16 грудня 1630(1630-12-16)
Little Hadhamd, Іст-Гартфордширd, Гартфордшир, Англія
Померла 7 січня 1715(1715-01-07)[1] (84 роки)
Челсі, Кенсінгтон і Челсі, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Королівство Велика Британія
Поховання St Michael and All Angels Church, Badmintond
Країна  Королівство Велика Британія
Діяльність помолог, ботанік, floriculturist, ботанічна колекціонерка, аристократка
Титул герцогиня[d]
Батько Arthur Capell, 1st Baron Capell of Hadhamd[1]
Мати Elizabeth Morrisond[2][1]
Брати, сестри Arthur Capell, 1st Earl of Essexd[1], Theodosia Capelld[1] і Elizabeth Capelld[1]
У шлюбі з Henry Seymour, Lord Beauchampd[1] і Henry Somerset, 1st Duke of Beaufortd[1]
Діти Charles Somerset, Marquess of Worcesterd[1], Anne Coventryd[1], Mary Butler, Duchess of Ormondd[2][1], Henrietta Howard, Countess of Suffolkd[2], William Seymour, 3rd Duke of Somersetd[2], Lady Elizabeth Seymourd[2][1], Henry Somerset, Lord Herbertd[2], Lord Arthur Somersetd[2][1] і unknown daughter Seymourd[2]

Мері Сомерсет, до шлюбу Кейпелл, у шлюбі Сеймур, герцогиня Бофорт (англ. Mary Somerset; 16 грудня 1630, Літл Гедем, графство Гартфордшир, Східна Англія — 7 січня 1715, Челсі) — англійська ботанік і садівниця. Зібрала велику колекцію екзотичних видів рослин із різних країн світу.

Біографія[ред. | ред. код]

Мері Кейпелл народилася близько 16 грудня 1630 року (дата її хрещення) у селі Літл Гедем, Східна Англія, старшою дочкою Артура Кейпелла, 1-го барона Кейпелла, та Елізабет Моррісон[3].

Ілюстрація Едварда Кіка з альбому «Florilegium»

У 1648 році одружилася з Генрі Сеймуром, лордом Бошес. У шлюбі народила двох дітей, в 1654 році чоловік помер. У 1657 році одружилася з Генрі Сомерсетом, майбутнім 1-м герцогом Бофортом[3]. Народила дев'ятеро дітей: п'ятеро синів і чотири доньки.

Ботанічна діяльність[ред. | ред. код]

Близько 1660 року Генрі Сомерсет успадкував фамільне помістя Бадмінтон. Проживаючи у цьому маєтку, Мері Кейпелл почала займатися садівництвом і до 1678 року створила кілька теплиць з екзотичними рослинами.

Починаючи з 1699 року, в маєтку часто гостював британський ботанік Вільям Шерард, найнятий в якості вчителя для онука Кейпелл. За час свого перебування в Бадмінтоні він поповнив її колекцію 1500 новими видами рослин, вважаючи Бадмінтон ідеальним місцем для культивування екзотичних видів, раніше невідомих в Британії.

Після смерті чоловіка в 1700 році Кейпелл повністю присвятила себе садівництву, замовляючи рослини з різних регіонів світу, зокрема, з Китаю, Японії, Індії, Шрі-Ланки, Південної Африки та Вест-Індії[3][4].

Унікальна колекція рослин та гербарій[ред. | ред. код]

Колекція Мері Сомерсет привертала увагу багатьох провідних ботаніків того часу, і вони підтримували з нею листування, допомагаючи в ідентифікації видів[3]. З кінця XVII століття герцогиня вела докладний алфавітний каталог рослин, де наводилися також відомості про їхнє поширення та умови вирощування.

Головною спадщиною Мері Сомерсет став 20-томний альбом-гербарій із засушеними зразками рослин, який вона заповіла у спадок натуралісту Генрі Слоану і котрий згодом був переданий до лондонського Музей природознавства.

Крім того, за особистим дорученням герцогині, художники Евергард Кік і Деніел Френк зробили серію зображень найцікавіших рослин з її колекції, й ці малюнки увійшли до двотомника «Florilegium»[4].

Мері Сомерсет померла 7 січня 1715 року в маєтку Бофорт-Хаус у Челсі.

Пам'ять[ред. | ред. код]

На честь Мері Сомерсет, герцогині Бофорт, було названо рід рослин Beaufortia[3].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Matthew Biggs. Mary Somerset // RHS The Secrets of Great Botanists: and What They Teach Us About Gardening. — Hachette UK, 2018.

Посилання[ред. | ред. код]

  • P. E. Kell. Somerset [née Capel], Mary, duchess of Beaufort. Oxford Dictionary of National Biography (англ.).