Месджеде-Солейман – Бендер-Махшахр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Месджеде-Солейман – Бендер-Махшахр. Карта розташування: Іран
Месджеде-Солейман
Месджеде-Солейман
Бендер-Імам
Бендер-Імам
Пункти сполучені трубопроводом

Месджеде-Солейман – Бендер-Махшахр – газопровід, споруджений для постачання заводу азотної хімії в іранській провінції Хузестан.

У середині 1960-х років в районі Месджеде-Солейман з кількох свердловин отримали вільний (неасоційований) природний газ. Цей ресурс вирішили використати для створення потужного заводу добрив, котрий почав роботу e 1970-му поблизу розташованого на узбережжі Перської затоки Бендер-Махшахру (індустріальна зона Бендер-Імам). Доправлення туди газу організували за допомогою трубопроводу довжиною 170 км, діаметром 500 мм та робочим тиском 8 МПа (можливо відзначити, що це був другий за часом спорудження іранський газопровід після проекту Гечсаран – Мервдешт).

Пропускна здатність трубопроводу становить біля 5 млн м3 на добу, при цьому видобутий в Месджеде-Солейман ресурс містить дуже велику частку домішок – 25% сірководню та 10% двоокису вуглецю. При цьому на родовищі розташована лише установка дегідрації, котра приймає газ з семи свердловин (віддалені від установки на 0,5 – 16 км) та провадить його осушку, тоді як основна підготовка провадиться вже у Бендер-Імамі на заводі Razi Petrochemical. Таким чином, по трубопроводу транспортується суміш газів з великим вмістом агресивного сірководню.[1][2][3]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. NATURAL GAS INDUSTRY IN IRAN – Encyclopaedia Iranica. iranicaonline.org. Архів оригіналу за 27 січня 2021. Процитовано 19 січня 2021.
  2. Complex | Razi Petroleum Co. webcache.googleusercontent.com. Архів оригіналу за 28 січня 2021. Процитовано 19 січня 2021.
  3. StackPath. www.ogj.com. Процитовано 19 січня 2021.