Метилотрофи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Метилотрофи або метилобактерії — аеробні або анаеробні бактерії, що використовують як джерело карбону та енергії окислені або заміщені похідні метану, що не мають С-С зв'язку, але нездатні рости просто на метані.

Ростовими субстратами для метилобактерій служать метанол, метиламін, диметиламін (інші мови), триметиламін, галометани (хлорметан та дихлорметан), сірковмісні сполуки — метансульфонова кислота (інші мови), диметилсульфід і т. д. Деякі з цих сполук, наприклад, триметиламін (інші мови) — (СН3)3N, містять більше одного атома карбону, але не містять С-С зв'язку. До цієї групи мікроорганізмів також належать ті, що здатні засвоювати відновлені одновуглецеві сполуки у вигляді вуглекислого газу, і здійснюють це за допомогою рибулозо-бісфосфатного шляху[1].

Біологічне значення[ред. | ред. код]

Доступність метанолу як поновлюваного субстрату та успіхи в розшифровці біохімічної та генетичної структури унікальних шляхів С1-метаболізму в метилобактерій створили наукове підґрунтя для промислової реалізації їхнього біотехнологічного потенціалу.

Метилотрофні мікроорганізми становлять значний інтерес як потенційні об'єкти біотехнології: для виробництва білка, ферментів, ліпідів, стеринів, гормонів, антиоксидантів, пігментів, полісахаридів, чинників транспорту заліза, первинних і вторинних метаболітів тощо.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Anthony, C. "The Biochemistry of Methylotrophs". Academic press, 1982, p. 2-3.

Література[ред. | ред. код]

  • Троценко Ю. А., Доронина Н. В., Торгонская М. Л. Аэробные метилобактерии // Пущино: ОНТИ ПНЦ РАН. 2010. 325 с.
  • Nemecek-Marshall M., MacDonald R.C., Franzen J.J., Wojciechowski C.L., Fall R. Methanol emission from leaves // Plant Physiol. 1995. V.108. N.4. P. 1359—1368.
  • Kutschera U. Plant-associated methylobacteria as co-evolved phytosymbionts: a hypothesis // Plant Signal. Behav. 2007 V.2. P. 74-78.