Мирончук Олена Юріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олена Мирончук
Мирончук Олена Юріївна
 Майстер-сержант
Загальна інформація
Народження
м. Нетішин, Хмельницька область
Національність українка
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Олена Юріївна Мирончук — майстер-сержант Збройних Сил України, учасниця російсько-української війни, що відзначилася під час російського вторгнення в Україну.

Життєпис[ред. | ред. код]

Олена Мирончук народилася в Нетішині на Хмельниччині. Обіймала військову посаду діловода матеріально-технічної військовї частини. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну перебувала на передовій — брала участь в обороні Маріуполя. Потім разом з співслуживцями евакуювалася до «Азовсталі», де перебували 47 днів. 12 квітня Марина Голінько з десятками інших бійців вийшли з металургійного комбінату імені Ілліча та опинилася в полоні, де пробула понад півроку. Разом зі іншими 108 українськими жінками Олену Мирончук 17 жовтня 2022 року обміняли та повернули до України. Довгий час проходила курс реабілітації[1][2].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, незламність духу і вірність військовій присязі[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. “Ти – загнаний у клітку звір”: спогади захисниці “Азовсталі” Олени Мирончук про 5 місяців нескінченного полону. Українська правда _Життя. Процитовано 25 березня 2023.
  2. Нетішинська міська рада - МІСЬКИЙ ГОЛОВА ВІДЗНАЧИВ НЕТІШИНЦІВ, ЯКІ РОЗВИВАЮТЬ РІДНЕ МІСТО. www.netishynrada.gov.ua. Процитовано 25 березня 2023.
  3. Пташка, Рижуля та інші: президент нагородив орденами жінок-військових, визволених з полону. novynarnia.com (укр.). 3 грудня 2022. Процитовано 25 березня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]