Миронюк Лавро Зиновійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лавро Зіновійович Миронюк
Народився 18 (30) серпня 1887
Рахнівка, Гайсинський район, Україна
Помер 1931
Відень, Перша Австрійська Республіка
Діяльність поет
Alma mater Карлів університет і Український вільний університет
Мова творів українська
Жанр релігійна, пейзажна, філософська лірика
Батько Зіновій Якимович Миронюк
Мати Лукія Гаврилівна Миронюк

Мироню́к Лавро Зиновійович (18(30).08.1887, с. Рахнівка, сьогодні Гайсинський р-н Вінницької обл. — 1931, Відень) — український поет.

Життєпис[ред. | ред. код]

Поет народився в багатодітній сім'ї. Батько Лавра Миронюка — Зіновій Якимович Миронюк — працював сільським учителем. Матір'ю письменника була Лукія Гаврилівна Миронюк. У родині, окрім Лавра, було ще 5 дітей: Денис, Овсій (Єлисей), Ілля, Опанас і Параска[1].

Закінчив церковно-парафіяльну школу[1]. Протягом 1903—1906 років майбутній поет здобував освіту в церковно-учительській школі в с. Степашки (сьогодні Гайсинський р-н)[2].

Брав участь в Першій світовій війні та Визвольних змаганнях 1917—1921 рр.[2][3].

Працював учителем на Вінниччині й Кропивниччині (у Вороновицькому 2-класному народному училищі та початковій школі с. Могильне)[1]. Був редактором гайсинської газети «Народна думка»[2].

На початку 20-х років Лавро Миронюк опинився за кордоном у таборі для інтернованих українських вояків у Воломині (поблизу Варшави)[2]. 1921 року поет переїхав до Праги, де вступив на філософський факультет Карлового університету. Також відвідував курси в Українському вільному університеті[3].

1922 року Лавро Миронюк потрапив у психіатричну лікарню «Катержінка»[3]. Письменник Фотій Мелешко згадував, що напередодні в поета загострилась «манія недовір'я до людей».

...мені сказали, що студента Лавра Миронюка було забрано з поїзду, як психічнохвору людину, і відправлено до «Катержінки» (божевільня в Празі). Того ж таки дня я мав побачення з Миронюком. Спочатку його не впізнав. Середнього росту, а тепер зробився прямо маленький. На лисій широкій, філософській голові, яку він завжди щільно стриг, пом'ялося волосся, також і на бороді. Страшенно худий. Очі ще більше помутніли.

— Фотій Мелешко

За кілька місяців лікування в Празі Лавро Миронюк переїхав до с. Солописки (Чехія).

1923 року поет оселився у Відні, де згодом знову потрапив до психіатричної лікарні[3]. Фотій Мелешко згадує, що поет перебував там до 1939 року. Імовірно, там же Лавро Миронюк був знищений у часи нацистської боротьби за «чистоту» раси[1][4].

Творча спадщина[ред. | ред. код]

Лавро Миронюк — автор понад 800 поезій і поем. За життя поет надрукував кілька власних віршів у журналах «Веселка» і «Студентський вісник». Невелика частина творчого доробку письменника (61 поезія), що зберігалася переважно в рукописах, дійшла до нас у щоденникових записах знайомого Лавра Миронюка — поета Олекса Стефановича[1].

В ході розмови Стефанович спитав, чи маю я для Координат вірші Лавра Миронюка. Я відповів, що ніколи не чув про такого поета. Він тоді витягнув зошит, до якого переписував улюблені вірші різних поетів. В тому зошиті була велика добірка віршів Миронюка.

— Богдан Бойчук, Поет, пропавший у житті й літературі

На початку 1990-х років поетичні добірки Лавра Миронюка почали з'являтися в українській періодиці й збірниках («Світовид» (1993, № 4), «Стоголосся: Поетична антологія Вінниччини ХХ ст.» (2002))[2]. Значний внесок у популяризацію творчости поета зробила Нью-Йоркська група.

Твори письменника:

  • Чорні винодари: Вірші («Сучасність», 1968, № 7(91);
  • Зірки, розсипані в руїнах: Вірші («Світовид», 1993, № 4);
  • «Небо зорі золотом збили…»: Вірші («Дзвін», 2001, № 7);
  • «Луни з обшару до яру збираються…», «В саду богів, в саду богинь…» («Біла книга кохання: Антологія української еротичної поезії», 2008).

Особливості творчости поета[ред. | ред. код]

Лавро Миронюк писав переважно пейзажну й релігійну лірику, елегійно-баладні й міфологічні сюжети[2]. За спостереженнями Богдана Бойчука, у поезіях Лавра Миронюка можна простежити 3 основні мотиви[3].

  • Природні (пейзажі українського села):

    Пишається в барвах небесне село: Сади зеленіють, синіють, крислаті, І хати біліють, синіють, розп'яті, Над ними, під ними — блакитнеє тло.

  • Релігійні мотиви (найчастіше):

    Гуркіт Твій срібно в безвість лине, Гомоном віщим в серце б'є — Се є Син Мій Любий, Єдиний, В котрім призволення Моє…

  • Мортальні мотиви (тема смерти):

    Стали чорні виночерпи, Вино чорне ллють, А у серці чорні верби Вінки смерти в'ють.

Форма віршів письменника тяжіє до народно-пісенної традиції. У ліриці Лавра Миронюка можна простежити трагізм буття, характерний для української поезії періоду Визвольних змагань[2].

Творчість Лавра Миронюка редактори журналу «Сучасність» порівняли з творами Євгена Маланюка, Павла Тичини, Богдана-Ігоря Антонича[5].

Письменники про Лавра Миронюка[ред. | ред. код]

Василь Стус[ред. | ред. код]

Василь Стус був земляком Лавра Миронюка. У своєму листі до Віри Вовк від 14 квітня 1971 року поет писав: «Ще одна в мене новина: недавно довідався, що з мого рідного села вийшов цікавий поет трагічної долі Лавро Миронюк. Від тієї хати, де жили мої батьки і де я народився, зовсім недалеко (в селі коло 300 хат). Оце я одержав листа від його молодшого брата. Він досі не вірить, що брата нема. Навіть подав мені адресу 1927-29 рр., коли ще мав од хворого листи — з психіатричної лікарні… Вірші його мені запали в душу, навіть здалося, що виявляє якусь духовну субстанцію нашого села»[1].

Фотій Мелешко[ред. | ред. код]

Письменник Фотій Мелешко згадував про поета так: "Я з першого знайомства помітив слюдовий відбиток його очей, що вказувало на напруженість психічного стану Лавра… Змісти багатьох віршів показували, що в душі цього чоловіка діється невгасиме пекло. Я записав до свого щоденника: «Це дійсно страшний жах. Недаром він так довго не хотів мені їх читати, більше нічому не читає. І я не знаю, чи взагалі його твори бачитимуть світ. По-моєму, вони мають велику вартість і заслуговують, щоб були надруковані»[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Завальнюк, Костянтин. Лавро Миронюк — український поет (до 120-річчя від дня народження). Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Отамановського.
  2. а б в г д е ж Подолинний, Анатолій (2018). Миронюк Лавро Зиновійович. Енциклопедія Сучасної України.
  3. а б в г д Бойчук, Богдан (1993). Поет, пропавший у житті й літературі (PDF). Київ—Нью-Йорк: Світовид. с. 24—25.
  4. а б Винничук, Юрій (07.04.2021). Наші геніяльні божевільні і божевільні генії. Збруч.
  5. Миронюк, Лавро (1968, № 7(91)). Чорні винодари (PDF). Мюнхен: Сучасність. с. 5—8.