Мистецтво вибору дівчини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мистецтво вибору дівчини (оригінальна назва англійською мовою: Boy Gets Girl) — театральна п'єса, написана в 2000 році однією з сучасних американських театральних письменниць Ребеккою Гілман. Вперше робота була виставлена 13 березня 2000 року в театрі Гудмена в Чикаго.

Головна героїня вистави — Тереза Бедель, успішна та розумна тридцятирічна жінка. За порадою подруги, Тереза зустрічається з незнайомцем і її життя різко змінюється[1].

Мистецтво вибору дівчини
Написана Ребекка Гілман
Герої

Tony Ross, Theresa Bedell, Howard Siegel, Mercer Stevens, Harriet, Det. Madeleine Beck,

Les Kennkat,
Дата прем'єри 13 березня 2000 р
Місце прем'єри Театр Гудмена, Чикаго, штат Іллінойс
Мова вистави Англійська
Жанр Драма

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Тереза Бедель
  • Тоні
  • Говард Зігель
  • Мерсер Стівенс
  • Гаррієт
  • Дет. Медлен Бек
  • Лес Кенкат

Тема[ред. | ред. код]

Подруга призначає побачення Терезі із симпатичним хлопцем на ім'я Тоні, який працює в комп'ютерній індустрії. Хоча їх зустріч була трохи невдалою, Тереза дає Тоні другий шанс. Наприкінці другого побачення жінка вирішує, що чоловік не для неї, і чемно пояснює, що не хоче бачити його знову. З цього дня Тоні починає переслідувати Терезу. Він відвідує Терезу на роботі, залишає повідомлення на телефоні. Тереза почала панікувати, коли зрозуміла, що Тоні стало відомо її місце проживання. За порадою подруги вона звертається до поліції по допомогу. Але чим далі, тим стає зрозуміліше, що з цим ніхто нічого не може зробити. Поліція рекомендує Терезі переїхати кудись і змінити ім'я. І, як би вона не намагалася сховатися від Тоні, з жахом вона нарешті усвідомлює, що чоловік взяв повний контроль над її життям. Розуміючи, що вона повільно втрачає свою особистість і людяність, Тереза змінює своє ім'я та переїжджає з Нью-Йорка в Денвер.

Постановка[ред. | ред. код]

П'єса була поставлена в Манхеттенському театральному клубі в Нью-Йорку, а акторський склад був з Чикаго. Виставу також поставили в Лондоні в 2001 році в Королівському придворному театрі під керівництвом Яна Ріксона. Катрін Картлідж зіграла головну роль. Також була поставлена в Дубліні в 2003 році та в Еванстоні, штат Іллінойс, у 2006 році. Джейсон Тайн-Ціммерман знявся в його постановці в Еванстоні. Робота також була продемонстрована театром Талімхане в Стамбулі. Гюнеш Бербероглу зіграв головну роль у «Мистецтві вибору дівчат» режисера Мехмета Ергена. Гюнеш Бербероглу виконував свою роль разом з такими акторами як Бахтіяр Енгін, Ече Діздар, Кубілай Камлідаг, Джем Куртоглу, Сема Магара, Серхет Татумлуер і Фатіх Денмез[2].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gilman, Rebecca (1 квітня 2011). Boy Gets Girl: A Play (англ.). Farrar, Straus and Giroux. ISBN 978-1-4299-9829-1.
  2. Northwestern University Theatre Celebrates 30 Years: Northwestern University News. www.northwestern.edu (англ.). Архів оригіналу за 4 липня 2019. Процитовано 10 лютого 2021.