Михайло Рабій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайло Рабій
 Хорунжий (файнріх)
Загальна інформація
Народження 19 листопада 1898(1898-11-19)
Самбір
Смерть 1958(1958)
Військова служба
Приналежність ЗУНР ЗУНР
Рід військ  УГА
Війни / битви

Михайло-Костянтин Рабій (19 листопада 1898, м. Самбір1958, США) — український педагог, науковець, фольклорист, письменник, художник, хорунжий УГА.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 19 листопада 1898 у сім`ї священника о.Франца Рабія.

Початкову освіту одержав у рідному Самборі. Один із провідників галицької молоді, активний організатор аматорських гуртків серед студентства.

В 1915, як молодий гімназист вступив до Січових Стрільців. В 1917 складає іспит зрілости у Відні, а після повертається до своєї фронтової формації.

В 1918 році бере участь в боях за Львів. За свою хоробрість одержує ступень підхорунжого. Ранений у тих боях, був переведений до Камінки Струмілової, а опісля призначений до 2-го Корпусу, що ним командував генерал Мирон Тарнавський. Опісля бере участь в Чортківській офензиві під командуванням генерала Грекова. По переході Галицької Армії за Збруч, бере участь в боях на східніх землях України, перебував у "чотирикутнику смерти". З частинами Армії УНР попадає до польських таборів полонених. По звільненню з таборів вертає додому

Гімназійну матуру склав у Відні. У 1923-1927 рр. студіював право у Львівському Таємному Українському Університеті. Після закінчення викладав у Дрогобицькій приватній гімназії. Згодом вивчав історію та філологію в Ягелонському університеті Кракова, де захистив докторат з філософії.

Від 1929 р.- викладач української мови в Дрогобицькій Українській Дівочій Учительській Семінарії сс.Василіянок (тут викладали також його сестри Марія Рабій і Софія Рабій- мовознавець-діалектолог, дослідниця бойківських говірок).

У грудні 1941 р. після відновлення Державної гімназії в Дрогобичі з українською мовою навчання, доктор Михайло Рабій викладав українську мову.

На прохання управи міста в 1942 р. організував і очолив Український Міський театр в Дрогобичі та був його директором.

У 1944 р. професор М.Рабій разом з родиною емігрував до м.Ляндегута (Баварія). Там організував українську гімназію, в якій учителював, видавав для учнів підручники з української мови, історії, мистецтвознавства й культурології- ці підручники почав писати  ще в таборі емігрантів

У 1948 р. переїхав до Америки, де вчителював у школі українознавства в Нью-Йорку, а згодом був її директором. Публікував статті в українських часописах та "Літописі Бойківщини". Був опікуном "Пласту".

У 1958 році раптово помер.

Джерела[ред. | ред. код]