Мишак Віра Григорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мишак Віра Григорівна
Народження 17 березня 1928(1928-03-17)[1] (96 років)
Устинівка, Великобурлуцький район, Куп'янська округа, Українська СРР, СРСР
Країна  СРСР
 Україна
Навчання Дніпропетровське художнє училище (1949)
Діяльність художниця
Напрямок реалізм
Роки творчості 1949—2013
Твори натюрморти

Віра Григорівна Мишак (нар. 17 березня 1928, село Устинівка, нині — Харківська область) — українська художниця, майстриня натюрмортів. Мешкає у Маріуполі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилась в селі Устинівка, Харківська область[2].

1949 року закінчила Дніпропетровське художнє училище. Її викладачі в училищі — Панін М. М. (учень Іллі Рєпіна), М. С. Погрібняк[2].

1951 року — переїхала до м. Жданова (нині — Маріуполь). У 1951—1980-х роках працювала у місцевому товаристві художників (нині — Маріупольська організація Національної спілки художників України).

Від 1950-х років учасниця міських, обласних мистецьких виставок. 18—19 травня 2013 року у Міському Центрі сучасного мистецтва і культури імені Архипа Куїнджі у Маріуполі відбулася персональна виставка художниці[3].

Основний напрямок творчості — натюрморти у реалістичному стилі.

Мисткиня іде в композиціях від натурних спостережень. Тому вони асиметричні, бо повної симетрії в природі нема. Композиції тяжіють до ясних і майже класично простих. Для неї нема і тьмяних, неяскравих кольорів, що так приваблюють утомлених і безенергійних людей. Саме через це «персонажі» натюрмортів майстрині — впевнені у собі і подані в найкращі години власного існування. Її квіткові натюрморти нічим не нагадують подібні у інших художників, в них збережена «рослинна індивідуальність», котру здатні помітити лише залюблені в справу художники і садівники. Нема в них і алюзій на квіткові натюрморти голландців XVII століття чи стилізацій. Це погляд сучасниці, що знає досвід попередників, але не використовує деформацій і неохайної художньої техніки.

Вибрані твори[ред. | ред. код]

  • 1990-і рр. — «Флокси в синій вазі», «Білі та рожеві троянди», «Виноград, яблука і гранат», «Самовар і посуд для чаювання, гілочки верби»;
  • «Кераміка і білі та рожеві троянди»;
  • 2010 р. — «Півонії з полуницею»;
  • 2011 р. — «Подарунки моря.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://esu.com.ua/search_articles.php?id=65061
  2. а б газета «Ильичёвец». —2013. —18 мая. (рос.)
  3. Уик-энд // Приазовский Рабочий. — 2013. — 17 травня. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]