Мишівка темна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мишівка темна
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Muriformes)
Підряд: Мишовиді (Myomorpha)
Родина: Мишівкові (Sicistidae)
Рід: Мишівка (Sicista)
Вид: Мишівка темна
Sicista severtzovi
(Ognev, 1935)
Посилання
Вікісховище: Sicista severtzovi
EOL: 327913
ITIS: 609775
МСОП: 20192
NCBI: 1651967

Мишівка темна (Sicista severtzovi) — один з 13 видів, що представляють рід Мишівка (Sicista). Раніше розглядався як підвид Sicista subtilis, але тепер визнається в як окремий вид у першу чергу на основі каріотипу.

Фізичні характеристики[ред. | ред. код]

Відмінності від мишівки степової вкрай незначні. Подібно до останнього виду, довжина хвоста 68–80 мм, і він лише на 1/4–1/5 перевищує довжину тіла (55–70 мм). На спині з боків центральної смуги, є дві надстегнові темні смуги; ступня 13–16 мм.

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Цей вид зустрічається на південному заході Росії та в Україні на схід від Дніпра до Дону, включаючи Середньоруську височину. Поширений у степовій і лісостеповій зонах і пов'язаних з луками з високими травами.

Поведінка[ред. | ред. код]

Вид погано вивчений, має розсіяний розподіл і солітарний. Харчується переважно насінням і комахами, а також ягодами, плодами. Норовий зимосплячий вид із виразною сутінковою активністю. Розмножується раз на рік, після зимової сплячки. Народжує 3–5 малят.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Найсерйознішу загрозу для виду становить руйнування середовища проживання. Занесений до Червоної книги України під категорією III (рідкісний, але не під загрозою зникнення). Живе на північному сході України (Загороднюк, Коробченко, 2008[1]) та в Центрально-чорноземному державному заповіднику в Росії. Вид охороняється на заповідних територіях Луганщини.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Загороднюк І., Коробченко М. Раритетна теріофауна східної України: її склад і поширення рідкісних видів [Архівовано 28 липня 2019 у Wayback Machine.] // Раритетна теріофауна та її охорона. — Луганськ, 2008. — С. 107–156. — (Праці Теріологічної школи; вип. 9).