Мовний майдан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мовний Майдан, липень 2012 року, на фото учасники акції протесту голодуючі Анна Ющенко, (посередині невідом.), Оксана Неживенко
Мовний Майдан, липень 2012 року, на фото (зліва направо) учасники акції протесту голодуючі Анна Ющенко, Ольга Довганюк, Оксана Неживенко

Мовний майдан 2012 року — масові протести в Україні проти прийняття закону «Про засади державної мовної політики», який передбачав можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10 %.

Попри проведення акцій протесту низка обласних та місцевих рад ухвалили рішення про визнання російської мови регіональною.

Подальшого розвитку протести не набули та в серпні 2012 року залишки майдану розігнали правоохоронці[1].

Розвиток подій[ред. | ред. код]

3 липня, після ухвалення Верховною Радою закону «Про засади державної мовної політики», на Європейській площі під Українським домом зібрався мітинг на підтримку української мови, деякі з учасників акції оголосили голодування. Частина протестувальників залишилася на ніч.

На наступний день між мітингувальниками та співробітниками спецпідрозділу «Беркут», стягнутими на місце подій, відбулися зіткнення зі застосуванням сльозогінного газу. 8 липня, попри акції протесту, що проходили не тільки в Києві, а й у ряді інших міст України, Президент України Янукович підписав скандальний «закон про мови».

Одним з активних діячів «мовного майдану» був Дмитро Різниченко. За події 4 липня 2012 він отримав вирок — два роки ув'язнення умовно за заподіяння тілесних ушкоджень працівникам міліції (приводом стало застосування ним газового балончика проти правоохоронців під час сутичок біля Українського дому)[2].

Результати[ред. | ред. код]

Закон «Про основи державної мовної політики» так і не був скасований та офіційно набув чинності.[3] Однак, на думку політолога Володимира Фесенка, ухвалення закону не мало безпосередніх наслідків для мовної картини суспільства і виконувалося з політичною метою[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 жовтня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 25 липня 2020. Процитовано 25 липня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Апостолов, Олег (23 грудня 2013). История киевских "Майданов" – от Революции на граните до Языкового майдана. «Сьогодні». Архів оригіналу за 9 січня 2020. Процитовано 3 червня 2021. (рос.)