Молдовсько-польські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Молдовсько-польські відносини

Польща
Польща
Молдова
Молдова
Петру Лучинський був другим президентом Молдови і носить транскрибований варіант польського прізвища Лучинський

Молдавсько-польські відносини стосуються відносин між Молдовою та Польщею. Дві країни встановили відносини після здобуття Молдовою незалежності в 1991 році. Польща підтримує членство Молдови в Європейському Союзі.

Історія[ред. | ред. код]

Історично Молдавське князівство було васалом Королівства Польського, а пізніше Речі Посполитої . Завдяки цьому в Молдові існувала невелика, але активна польська громада. Обидва згодом у різний час були окуповані Росією та Радянським Союзом.

Польська громада в Молдові[ред. | ред. код]

За радянським переписом 1989 року в Молдавській РСР було 4739 поляків.[1] Перепис населення Молдови 2004 року повідомив про 2383 поляки.[2] Останній перепис не включав дані, зібрані в Трансністрії, яка протягом століть перебувала в межах Речі Посполитої та зазнавала значної польської колонізації. Перепис 2004 року в Придністров'ї повідомив, що 2 % населення (близько 1100) були поляками.[3]

Деякі публікації активістів Polonia та польських дипломатів згадують цифри понад 20 000 поляків у Молдові — цифри, що значно перевищують кількість поляків, які назвали себе за переписом. Деякі автори включають у свої оцінки осіб польського походження, тоді як інші припускають, що люди католицького віросповідання (у переважно східно-православній країні) є, швидше за все, польського походження; і це може включати, напр Українці, які своїм походженням пов'язані з Польщею.

Внаслідок російської та радянської політики щодо польської культури лише невеликий відсоток поляків у Молдові сьогодні розмовляє польською мовою.[1] Наприклад, Петру Лучинський (Romanian pronunciation: [ˈpetru luˈt͡ʃinski], який був другим президентом Молдови, носить транскрибовану версію польського прізвища Łuczyński, але ніколи публічно не ідентифікував себе з польським походженням. Деякі придністровські політики, такі як колишня перша леді Ніна Штанскі та Євген Зубов, однак відкрито говорять про своє польське коріння.[4]

Сучасні відносини[ред. | ред. код]

Польща завжди активно підтримувала інтеграцію та членство Молдови в Європейському Союзі, членом якого є Польща.[5][6] Польща добре усвідомлювала політичну маргіналізацію Молдови через ситуацію з Придністров'ям[7] і Польща офіційно оголосила, що не визнає Придністров'я як окрему націю.

Польща входить до десятки основних торгових партнерів Молдови. У 2019 році Польща була восьмим за величиною джерелом імпорту та шостим за обсягом експорту для Молдови.[8]

У 2020 році, після спалаху пандемії COVID-19 у Молдові, Польща передала медичну допомогу та обладнання, в тому числі кисневих концентраторів[9] до різних лікарень Молдови[10][11] також через польську громаду в Молдові.[12]

У жовтні 2021 року під час газової кризи Молдова закупила в Польщі мільйон кубометрів природного газу. Це була перша закупівля газу Молдовою не в Росії.[13]

Варшавський Інститут, польський аналітичний центр, підтримує Romania Monitor для пояснення основного курсу політичних, економічних і соціальних подій у Румунії та Молдові.

Постійні дипломатичні представництва[ред. | ред. код]

Див/ також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б «Moldova: Arena of International Influences», 2012, ISBN 0739173928, «Support of Polish Disapora»
  2. (рум.), (рос.), (англ.) 2004 Moldovan Census results (list of all available census documents in .xls and .doc format)
  3. 2004 Transnistria Census info. Архів оригіналу за 18 березня 2009. Процитовано 25 червня 2013.
  4. Kosienkowski, Marcin (5 жовтня 2012). POLSKA I NADDNIESTRZE: CZAS NA WSPÓŁPRACĘ?. New Eastern Europe. Архів оригіналу за 26 липня 2020. Процитовано 28 травня 2020.
  5. POLAND TO HELP MOLDOVA ON THE WAY TO EUROPE.
  6. Poland – a Faithful Supporter of the Republic of Moldova in Relations with the EU.
  7. Polska a Mołdawia i Naddniestrze (Poland's Relations with Moldova and Transnistria). SSRN 2175263. (48.9 KB)
  8. Moldova trade balance, exports and imports by country and region 2019. World Integrated Trade Solution. Процитовано 24 грудня 2021.
  9. Przekazanie koncentratorów tlenu do walki z Covid-19. Portal Gov.pl (пол.). Процитовано 24 грудня 2021.
  10. Sprzęt medyczny ufundowany dla szpitala w Jedyńcach. Portal Gov.pl (пол.). Процитовано 24 грудня 2021.
  11. Szpitale w Taraklii i Komracie: kolejni beneficjenci polskiej pomocy. Portal Gov.pl (пол.). Процитовано 24 грудня 2021.
  12. Przekazanie organizacjom polonijnym pomocy humanitarnej do walki z Covid-19. Portal Gov.pl (пол.). Процитовано 24 грудня 2021.
  13. Mołdawia kupiła od Polski 1 mln metrów sześciennych gazu. Puls Biznesu (пол.). Процитовано 24 грудня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]