Молекулярні пропелери

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перекачування води гідрофобним поверхневим молекулярним пропелером

Молекуля́рний пропе́лер — нанорозмірний пристрій у вигляді молекули, здатний робити обертові рухи завдяки своїй специфічній формі, аналогічній макроскопічним гвинтам. Молекулярні пропелери мають кілька лопаток молекулярного масштабу, приєднаних до центрального валу, навколо якого відбувається обертання, і віддалених один від одного на певний кут.

Молекулярні пропелери були спроектовані науковою групою професора Петра Крала в університеті Іллінойса в Чикаго. Вони являють собою молекулярні леза, що формуються на плоских ароматичних молекулах на основі вуглецевих нанотрубок. Молекулярно — динамічне моделювання показує, що ці пропелери можуть слугувати ефективними насосами для перекачування рідини. Їх ефективність накачування залежить від хімічного складу молекулярних лопаток і самої рідини. Наприклад, якщо лопатки гідрофобні, то молекули води будуть від них відштовхуватися і пропелер буде ефективним насосом для даної рідини. Якщо лопатки є гідрофільними, то молекули води навпаки будуть притягатися до кінців лопаток. Це може значно зменшити проходження інших молекул навколо пропелера і призупинити перекачку води.

Реалізація[ред. | ред. код]

Молекулярні пропелери можна обертати за допомогою молекулярних роторів, які можуть бути ініційовані за допомогою хімічних, біологічних, оптичних або електричних засобів, або механізмів типу храповика. Сама природа реалізує більшість біологічних процесів з використанням великої кількості молекулярних роторів, таких, як міоцин, кінецин і АТФ-синтаза. Так, наприклад, роторно-молекулярні мотори, що містять білок використовуються бактеріями як джгутики для руху.

Застосування[ред. | ред. код]

Система з молекулярного пропелера і молекулярного двигуна може знайти застосування в нанороботах і використовуватися як насос або руховий апарат. Майбутнє застосування цих наносистем можливо в широкому діапазоні: від нових аналітичних інструментів в галузі хімії і фізики, доставки ліків та генної терапії в області біології і медицини, передових нанолабораторій до нанороботів, здатних виконувати різні дії на нанорозмірному і мікроскопічному рівнях.

Див. також[ред. | ред. код]