Молотоф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Молотоф
Походження  Португалія
Необхідні компоненти яєчний білок і цукор

Молотоф, або пудинг «Молотоф» (порт. Pudim Molotov) — десерт португальської кухні, пудинг на основі яєчних білків і карамелі[1][2].

Історія назви[ред. | ред. код]

Після того як Жан-Жак Пелісьє в ході Кримської війни взяв Малахов курган (стратегічно важливої висоти Севастополя) і був удостоєний титулу герцога Малаховського (фр. duc de Malakoff) [3], на честь нього у віденських кондитерських винайшли десерт, схожий на шарлотку Malakofftorte[2]. Але Пеліс'ьє не сподобалася складність виготовлення десерту у воєнний час — для його приготування були потрібні печиво «савоярді», збиті вершки, баварський крем. Тому рецепт спростили до інгредієнтів, які можна було просто знайти скрізь – цукор, яєчні білки та вода. Крім цього, пудингу надали форму, що нагадує Малахов курган.

У першій половині XX століття цей карамельний пудинг із Франції дійшов до Португалії, де органічно вписався у традиції португальської кухні. Пізніше, під час Другої світової війни, коли наркомом закордонних справ СРСР був В'ячеслав Михайлович Молотов, через схоже для португальців звучання за десертом закріпилася назва «Молотоф»[4].

Рецепт[ред. | ред. код]

Для приготування пудингу спочатку із цукру та води роблять карамель. Потім збивають білки та додають туди частину отриманої раніше карамелі. Суміш, що вийшла, викладають у форму, де раніше виготовлялася карамель і потім випікають на водяній бані в духовці до появи на десерті золотистої скоринки. Після того як випечений пудинг охолоне, його поливають карамеллю, що залишилася, і подають[1][3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Molotof | Receitas. Pingo Doce (порт.). Архів оригіналу за 25 грудня 2022. Процитовано 25 грудня 2022.
  2. а б Португальский десерт Молотоф — Pudim Molotov. portuguesa.ru (рос.). 13 грудня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. а б Pudim Molotov, uma doce sobremesa muito "guerreira". Iberismos (pt-pt) . 4 березня 2018. Архів оригіналу за 25 грудня 2022. Процитовано 25 грудня 2022.
  4. Mónica Rebelo (24 лютого 2017). História e Receita do Pudim Molotof. Cozinha Com Rosto (pt-PT) . Архів оригіналу за 25 грудня 2022. Процитовано 25 грудня 2022.