Молочні лінії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Молочні лінії
Молочні лінії людини
Деталі
Ідентифікатори
Латина Lineae mammariae, Crestae mammariae
Анатомічна термінологія

Молочні лінії або молочні гребені (лат. lineae mammariae, crestae mammariae) — утворення в зародків ссавців[1], з яких надалі розвиваються молочні залози.

Розвиток[ред. | ред. код]

У багатьох ссавців молочні залози виникають як припідняті гребені вздовж молочних ліній, що потім розділяються на окремі долі латеральніше серединної лінії живота. Розташування залежить від виду: в області груднини у приматів, у пахвинній ділянці в унгулятів і вздовж всього тулуба в гризунів і свиней[2].

У людини[ред. | ред. код]

В ембріогенезі людини молочні лінії зазвичай з'являються у вигляді вузьких, мікроскопічних ектодермальних потовщень під час перших семи тижнів внутрішньоутробного розвитку, які ростуть у каудальному напрямку, утворюючи вузький гребінь[1]. Розвиток молочних ліній відбувається ще до процесу статевої диференціації зародка, тому зачаткові молочні залози з сосками мають і чоловіки. Ріст молочних ліній закінчується на 8-му тижні, у каудальному напрямку вони скорочуються, у краніальному — збільшуються[1]. Окремі ділянки гребенів починають виступати на місці майбутніх молочних залоз. Ектодермальні клітини починають ділитися і рости, утворюючи мезенхімальний шар[3]. Як правило, у людей два соски, але трапляються випадки розвитку і більшого числа — вздовж колишніх молочних ліній.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Ernst, Linda; Rucelli, Eduardo D.; Huff, Dale S. (2007). Color Atlas of Fetal and Neonatal Histology.
  2. Robinson, Gertraud W. (2004). Identification of signaling pathways in early mammary gland development by mouse genetics. Breast Cancer Res. 6 (3). doi:10.1186/bcr776. PMC 400673. PMID 15084230. {{cite journal}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  3. Mammary Development - Fetal. University of Illinois. Архів оригіналу за серпня 15, 2012. Процитовано 9 травня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]