Монастирок (цвинтар)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цвинтар «Монастирок»
Церква Благовіщення
Церква Благовіщення
Церква Благовіщення
Інформація про цвинтар
48°31′43″ пн. ш. 25°01′24″ сх. д.H G O
Країна  Україна
Розташування Коломия
Стан закритий
Адреса:
Коломия, вул. Карпатська
Мапа

Цвинтар «Монастирок». Карта розташування: Україна
Цвинтар «Монастирок»
Цвинтар «Монастирок»
Цвинтар «Монастирок» (Україна)

Цвинтар «Монастирок» — давній міський цвинтар у Коломиї, Івано-Франківської області.

Цвинтар «Монастирок», або так званий український, знаходиться при вул. Карпатській, біля Церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії в Коломиї.

Історія[ред. | ред. код]

Ховати на цвинтарі почали з першої половини ХІХ ст. Тут зберігся залізний хрест з бетонною підставкою (в шіані записаний під номером V), «поставлений на пам'ятку посвячення цвинтаря 30.09.1907 року». Хрест свідчить про те, що з цього приблизно місяця у 1907 року цвинтар розширювався на північ. Кам'яний хрест перевезли в 1969 році з площі М. Ірчана. На ньому є напис з інформацією, що в 1909 році його поставлено на тому місці, де була церква св. Михайла, побудована 1751 року.

На цвинтарі знаходиться символічна могила насипана громадянами міста у 1920-х роках для вшанування пам'яті полеглих під час Першої світової війни Січових стрільців — уродженців Коломиї і Коломийщини[1].

Братська могила військовослужбовців МВС-МДБ та партійних і радянських активістів, полеглих у сутичках із підрозділами УПА.

Дзвіниця Церкви Благовіщення

Церква Благовіщення[ред. | ред. код]

Одразу при вході на цвинтар, зліва від головної алеї, стоїть церква Благовіщення. В народі її називали «монастирською», бо в давнину, за народними переказами, знаходився біля церкви монастир. 1589 року татари зруйнували дощенту всю Коломию, не пощадили й монастиря та церкви. В радянський період церква довгий час не функціонувала, а 1988 році в ній відкрито музей писанок. У 1990 році, на прохання релігійної громадськості, приміщення знову повернено під церкву. На захід від цієї церкви у XVIII ст. побудовано дзвіницю.

Назва цвинтаря[ред. | ред. код]

Цвинтар отримав назву «Монастирок» від церква Благовіщення, котру в народі називали «монастирською», бо в давнину, за народними переказами, знаходився біля церкви монастир.

Відомі поховання[ред. | ред. код]

На цьому цвинтарі «Монастирок» поховані зокрема:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Реєстр нерухомих пам'яток України (пам'ятки містобудування і архітектури місцевого значення) м. Коломия. Архів оригіналу за 28 жовтня 2015. Процитовано 24 листопада 2016.
  2. Микола Васильчук «Літопис Спостерігача» (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 10 січня 2014. Процитовано 24 листопада 2016.
  3. Кирилович Зенон // Українська музична енциклопедія. У 2 т. Т. 2. [Е – К] / гол. редкол. Г. Скрипник. — Київ : Видавництво Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України, 2008. — С. 400.

Посилання[ред. | ред. код]