Монастир святого архистратига Михаїла (Тернопіль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монастир святого архистратига Михаїла (Тернопіль)

Тип монастир
Країна  Україна
Розташування Тернопіль

Монастир святого архистратига Михаїла в Тернополі (ЗСМСВ) — монастир Української греко-католицької церкви в м. Тернопіль.

Історія[ред. | ред. код]

Отець Ігор Возьняк — протоігумен оо. Редемптористів у 1993 році запропонував Згромадженню Сестер Милосердя Святого Вінкентія заснувати монастир (обитель) у Тернополі.

15 лютого 1994 року з такою метою виїхали зі Львова до Тернополя с. Агнета Штойко — настоятелька ЗСМСВ (1992—1995) і с. Ольга Король. Вони отримали на це благословення від владики Тернопільської єпархії Михаїла Сабриги. Спочатку сестри мешкали в звичайній трикімнатній квартирі на вул. Торговиця, 2, яку в тимчасове користування сестрам віддали родичі с. Магдалини Любомир і Богданна Чутайди.

Сестри зареєстрували Статут ЗСМСВ. Дім у Тернополі отримав назву обитель св. Архистратига Михаїла УГКЦ, хоч це була лише квартира, а пошуки будинку для монашої спільноти тривали. Через три місяці до Тернополя приїхала с. Василів, яку призначили місцевою настоятелькою, а с. Ольга катехизувала дітей в парафіях сіл Лошнів та Дружба.

Поступово спільнота зростала. У листопаді 1995 року сюди приїхали с. Володимира Федак і с. Андріяна Багрій. Згодом, після складання перших обітів, приїхала с. Іринея Притула, яка проводила катехизацію в церкві на парафії Успіння Пресвятої Богородиці на вул. Острозького.

На прохання владики Михаїла Сабриги в 1995 р. с. Василія Уршуляк, с. Андріяна Багрій, с. Володимира Федак розпочали працювати в дитячому будинку по вул. Степана Бандери. Згодом до них приєдналася с. Альфонса (Ольга) Гарник. У сиротинці сестри працювали до серпня 1997 року.

У 1998 році сестри переселилися в будинок на вул. Приміська, 32, (мікрорайон «Кутківці»), де мешкають і нині.

У 1999 році сестри почали працювати в Тернопільському благодійному товаристві «Карітас». Це були: с. Петра Процак (тодішня настоятелька монастиря в Тернополі), с. Ольга Король, с. Анастасія Ковальська, с. Андріяна Багрій. Сестра Петра Процак працювала медсестрою, аніматором і катехитом. Сестри надавали духовну, медичну і соціальну допомогу. У 2000 році с. Петра Процак, с. Ольга Король, с. Магдалина Чугайда, с. Анастасія Ковальська з оо. Редемптористами їздили на місії в парафії сіл Глибочок та Ігровиця.

У 2001 році на подвір'ї монастиря було освячено хрест. На освяченні був присутній владика Михаїл Сабрига, оо. Редемптористи.

З 2002 року знову відбувається зміна спільноти монастиря. Сюди приїхали с. Олеся Пальчинська, с. Ольга Гарник, с. Софія Клімовська. Сестри Олеся і Ольга працюють у «Карітасі» у проєкті домашньої опіки, відвідують домівки самотніх стареньких людей. Сестра Софія до свого виїзду з Тернополя викладала в Тернопільській семінарії Святе Письмо.

У 2004 році до монастиря приїхала с. Наталія Вус, яка з 2006 року є настоятелькою монастиря в Тернополі. Вона працює катехитом на парафії в церкві Матері Божої Неустанної Помочі, яка розташована на бульварі Д. Галицького. Через півроку до Тернополя приїхала с. Дам'яна Трач, щоб працювати в «Карітасі», а з 2009 року вона також працює в церкві МБНП, що на бульварі Д. Галицького, захристиянкою.

Джерела[ред. | ред. код]