Моп (для швабри)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Змінна насадка на швабру (моп) із кріпленнями у вигляді липучок
Моп, закріплений на флаундері
Для віджимання мопів використовуються спеціальні возики, на яких також перевозять відро з водою

Моп[джерело?] (від англ. mop, швабра) — сучасна змінна насадка для швабри чи щітки, що відповідає за розміром і типом кріплення на конкретний виріб. Служить для прибирання приміщень, догляду за підлогами з твердим покриттям. Аналог підлогової ганчірки із уніфікованими кріпленнями та засобами для відтиску. Використовується з ручкою та кріпленням (безпосередньо сучасною шваброю). Можуть використовуватися як для сухого, так і для вологого прибирання, нанесення захисних чи дезінфікуючих покриттів, їх видалення.

Застосування

[ред. | ред. код]
Відрізняють мопи плоскі і мотузкові.

Плоскі кріпляться на універсальні плоскі зажими, що мають назву флаундер. Зажим конструктивно продуманий так, щоб виконавцю можна було здійснювати полоскання і віджимання води без зняття мопа щоразу із флаундера. При цьому фіксатор флаундера можна фіксувати і розфіксовувати ногою, що не потребує нагинання чи взяття мокрого мопа в руки.

Мотузковий моп; варіант з відром для віджимання

Мотузкові (чи вертикальні) — нагадують корабельні швабри класичного типу. Це з'єднані по одній лінії в універсальні кріплення мотузки, стрічки із сучасних матеріалів, що добре вбирають вологу, гарно відтискуються від залишків вологи і зберігають свою міцність упродовж багатьох циклів відтисків і прання.

В залежності від виробника, плоскі мопи можуть бути із кріпленнями у вигляді
  • кишеньок з тканини, штучної шкіри чи плівки
  • пластикових шаблонів по відповідникам на флаундері
  • на кнопках
  • на липучках

Переваги

[ред. | ред. код]

На відміну від класичної швабри, що являє собою дерев'яну Т-подібну конструкцію, при використанні мопа, в руки його потрібно брати лише при надіванні на флаундер і при зніманні для ручного прання після завершення прибирання. Відтискування вологи, полоскання в процесі прибирання, виконавець здійснює без знімання мопа з флаундера, використовуючи спеціальні пристосування (відра, возики) для віджимання.

Кріплення конструктивно виконані так, що дозволяють надійно утримувати моп на флаундері (ганчірку часто доводиться поправляти руками), а матеріали, з яких виготовляється моп, дозволяють витримувати багато циклів прання (залежно від використаних засобів для прання виробники гарантують цілісність своїх виробів до 1000 циклів прання).

Шарнірне кріплення флаундера до ручки в процесі прибирання дозволяє максимально щільно і по всій поверхні притискати моп до поверхні і, як наслідок, ретельно видаляти пил і бруд.

Не набули великого поширення, хоча існують флаундери і мопи для них трикутної форми, що дозволяє прибирати в кутках приміщень, куди затруднено доступ прямокутних інструментів.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]


Посилання

[ред. | ред. код]