Моремі Аджасоро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статуя Моремі Аджасоро в місті Іфе, штат Осун, Нігерія

Моремі Аджасоро (йоруба Mọ́remí Ájàṣoro) — легендарна королева та геройка фольклору народу йоруба (нині — південно-східна Нігерія), що допомагала звільняти державу йоруба з центром в місті Іфе від сусідньої держави Угбо[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Олорі (еквівалент до європейського титулу королеви-консорт) Моремі жила у XII столітті[2] і походила з міста Оффа[3]. Була одружена з Ораньяном — наступником свого батька, правителя на ім'я Одудуа[2][4][5][6][1]. Іле-Іфе була державою, яка воювала із плем'ям, яке вони називали лісовими людьми (мовою йоруба Ugbò, хоча науковці вважають, що це плем'я не має стосунку до народу ігбо в сучасній Нігерії). Десятки жителів Іфе були полонені цими людьми, і через це міста-держави йоруба ставилися до них із презирством. Хоча жителі Іле-Іфе були розлючені їхніми набігами, у них не було засобів для захисту. Це пов'язано з тим, що жителі Іфе сприймали загарбників як духів, які мали вигляд маскарадерів, повністю вкритих листям рафії.

Легенди розповідають, що королева Моремі була мужньою, сміливою та красивою жінкою, яка через проблему, з якою зіткнувся її народ, пообіцяла принести велику жертву Духу річки Есмірін, щоб розкрити силу ворога свого народу[7][8]. В умовах безперервних набігів Угбо та перебування Іфе в облозі Моремі здалася в полон своїм ворогам, щоб урятувати свій народ. Угбо взяли її у полон як рабиню, і через свою красу та допомогу Духа річки Есмірін вона одружилася із їхнім правителем і була помазана королевою. Після того, як вона була утаємничена в засоби армії Угбо, вона втекла до Іфе-Іфе і повідомила про все це йоруба, які тепер мали змогу завдати Угбо поразки, використовуючи технології своїх ворогів[9].

Після битви Моремі повернулася до свого першого чоловіка Ораньяна, правителя Іфе і пізніше імперії Ойо. Моремі повернулася до річки Есмірін, щоб виконати свою обіцянку. Річка вимагала від неї принести в жертву свого єдиного сина Олуорогбо. Вимога була неймовірно важкою для неї, і Моремі благала бога зробити менш жахливу пропозицію. Зрештою, вона дотрималася своєї обіцянки і заплатила цю ціну. Жертва Олуорогбо річковому богу засмутила не лише Моремі, але й усе королівство Іфе. Його люди втішили королеву Моремі, запропонувавши бути її вічними дітьми замість дитини, яку вона втратила — обіцянка, якої вони дотримуються до сьогодні.

Спадщина[ред. | ред. код]

Фестиваль Еді почали проводити незадовго після смерті Моремі, щоб ушанувати пожертву, яку вона зробила для йоруба.

Різні публічні місця, як-от Вища школа Моремі, були названі на честь королеви; також на її честь названо жіночі гуртожитки в Лагоському університеті та університеті Обафемі-Аволово.

У 2017 році оба (правитель) Адеєє Енітан Огунвусі звів статую Моремі у своєму палаці. Ця статуя є найвищою у Нігерії та четвертою найвищою в Африці[10].

У 2019 році було створено нігерійський мюзикл Queen Moremi: The Musical , який розповідає про кохання, віру, честь та непоправну пожертву Моремі[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Onyeakagbu, Adaobi (21 червня 2022). Queen Moremi: Did you know about the courageous legend whose statue is the tallest in Nigeria?. Pulse Nigeria (англ.). Процитовано 22 березня 2023.
  2. а б Art in Ancient Ife, Birthplace of the Yoruba (PDF).
  3. Ugobude, Franklin. "Queen Moremi The Musical": Immortalizing a Traditional Legend. The Theatre Times (амер.). Процитовано 22 березня 2023.
  4. The Radical Alternative and the Dilemma of the Intellectual Dramatist in Nigeria (PDF).
  5. Ajayi, Segun Thomas (2007). Moremi, the Courageous Queen (англ.). Rasmed Publications Limited. ISBN 978-978-8125-07-5.
  6. Kolawole, Mary Ebun Modupe (1997). Womanism and African Consciousness (англ.). Africa World Press. ISBN 978-0-86543-540-7.
  7. Online, Tribune (26 вересня 2021). Remembering Moremi Ajasoro. Tribune Online (брит.). Процитовано 22 березня 2023.
  8. Hope, betrayal and woman in ‘Moremi The Musical’. The Guardian Nigeria News - Nigeria and World News (амер.). 5 травня 2019. Процитовано 22 березня 2023.
  9. Olajubu, Oyeronke (9 жовтня 2003). Women in the Yoruba Religious Sphere (англ.). SUNY Press. ISBN 978-0-7914-5885-3.
  10. Sanusi, Sola (31 травня 2018). Moremi Ajasoro: The woman who used her beauty to save her people where men failed. Legit.ng - Nigeria news. (англ.). Процитовано 22 березня 2023.
  11. The making of Moremi The Musical. The Guardian Nigeria News - Nigeria and World News (амер.). 21 квітня 2019. Процитовано 22 березня 2023.