Море, море

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Море, море
англ. "The Sea, the Sea"
Жанр філософська художня літератураd
Форма роман
Автор Айріс Мердок
Мова англійська
Опубліковано 1978
Країна  Велика Британія
Видавництво Chatto & Windusd
Художник обкладинки Кацусіка Хокусай
ISBN-13: 978-0-670-62651-9
ISBN-10: 0-670-62651-1
Нагороди

«Море, море» (англ. The Sea, the Sea) — роман англійської письменниці Айріс Мердок, написаний 1978 року і відзначений Букерівською премією. Назва є алюзією на крилатий вираз з «Анабазиса» Ксенофонта[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Роман написано від першої особи у формі щоденникових записів. Головний герой — відомий театральний режисер та колишній актор Чарлз Ерроубі. Його життя, можна сказати, вдалося: він мав славу, успіх, визнання, гроші і безліч жінок. І ось йому шістдесят з гаком років — він не почувається старим, але вирішує назавжди піти з театру, виїхати з Лондона і взагалі від усіх, оселитися сам, побути наодинці з самим собою і подумати, нарешті, про життя. Для цього герой купує будинок, який самотньо примостився на скелях біля моря. До найближчого житла кілька миль, а море б'ється під вікнами. Скелі жорсткі, грубі, з безліччю ущелин і крутих урвищ, через які дуже важко вибиратися з моря після купання. Але Чарлз закохується в цей будинок і в це місце, і починає там нове життя — таке, як йому завжди хотілося.

Цілоденно він блукає околицями, спостерігає за мінливістю моря, плаває, приймає сонячні ванни, збирає колекцію морського каміння, віддається улюбленому хобі — вишуканій кулінарії. У проміжках Чарлз починає вести щоденник — спочатку він просто хоче описувати повсякденність, упереміш зі своїми думками, якщо вони з'являтимуться. Але виходить зовсім не так: минуле життя, друзі, колишні коханки і, що вже зовсім несподівано — його перше кохання — раптом порушують його усамітнення. Щоденник перетворюється на захопливий роман, перипетії якого змушують Чарлза згадувати все своє минуле і продовжувати своє сьогодення, в процесі якого він набуває життєвого досвіду, можливо, більш значущого, ніж за всі попередні шістдесят років.

Ця книга — міркування письменника про життя взагалі, про людські стосунки, про людську свідомість, про демонів і богів внутрішнього світу, про вплив дитячих вражень на все життя. Наприкінці Айріс Мердок не робить певного висновку, бачимо лише розрізнені думки героя з приводу всього, що він пережив — але кінцевого висновку й не може бути. Немає конкретної проблеми, є життя з його багатошаровістю — і наприкінці щоденника герой саме це розуміє, і приймає, і тому заспокоюється.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Michael Cisco, Thomas Day, Ian Heames, Sam Ladkin, Richard Parker. Glossator 8: Practice and Theory of the Commentary. — 2013. — P. 174.

Посилання[ред. | ред. код]